Salariații celei mai mari unități spitalicești din județ sunt în pericol de a nu-și primi salariile pe ultimele două luni ale anului. Anunțul a fost făcut, astăzi, de președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu care a spus că instituția pe care o conduce nu are nici baza legală și nici fondurile necesare pentru plata salariilor medicilor și asistenților din Spitalul Județean Buzău.
„Octombrie este ultima lună în care putem onora plata salariilor la personalul medico-sanitar din Spitalul Județean. Dacă nu se intervine, din nou, cu o hotărâre de Guvern două luni de zile personalul medico-sanitar nu își va primi salariile. Am atras atenția atât Ministerului Sănătații cât și Casei de Asigurări de Sănătate, încă din luna aprilie, că Buzăul este descoperit cu 4 luni de zile cu plata salariilor. În nici un caz, Consiliul Județean nu poate face plata salariilor. Nu are baza legală și nici disponibil. Ar mai fi nevoie de 30 de miliarde de lei vechi”, a precizat președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu.
Nu este prima dată când salariații Spitalului Județean Buzău ajung în această situație.
La finele lunii septembrie, sindicaliștii SANITAS au protestat în fața Prefecturii față de neplata salariilor pe lunile august și septembrie. Pentru rezolvarea situației, atunci Ministerul de Finanțe  și cel al Administrației și Internelor au emis un ordin comun iar personalul medico-sanitar și-a putut încasa banii pe lunile august și septembrie.
Chiar dacă problemele sunt cunoscute de mai multă vreme, ele nu pică deloc bine personalului din Spitalul Județean care a ajuns să se confrunte la acest sfârșit de an cu o situație cu totul specială.
„Întotdeauna acest sector a fost lăsat undeva în derizoriu, pentru că întotdeauna sfârşitul anului ne-a prins fără bani, fără buget acoperit. Dar ca anul acesta, să nu avem nici alocări de la Casa de Asigurări, şi nici măcar pentru bănuţii ăştia pe care încă îi mai avem să nu putem să îi dăm datorită plafonului, n-am fost niciodată.
Nu ştiu dacă vom mai proceda la mişcări sindicale, pentru că se pare că aceste mecanisme ale democraţiei, că şi protestele sunt nişte mecanisme ale democraţiei, nu sunt luate în consideraţie de către guvernanţi. Probabil, o să începem din nou perioada de periplu – noroc că am învăţat drumurile – unde trebuie să mergem ca să deblocăm acea inerţie a celor două ministere, Muncii şi Finanţelor, în aşa fel încât oamenii să-şi primească contravaloarea, şi aşa nemotivantă”, a declarat astăzi Mariana Munteanu, liderul SANITAS Buzău.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.