Cea de-a patra editie a taberei francofoniei, organizată de Centrul Cultural Francofon Buzau în perioada 12-27 iulie 2013, la Sarata Monteoru, a fost una de exceptie, reusind sa inscrie definitiv Buzaul ca un punct de reper pe harta francofoniei in Romania, cat si la nivel international. Parteneri in acest proiect au fost: Consiliul Judetean Buzau, Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau, Delegatia Wallonie – Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Franței în România, Ambasada Canadei în România, ISJ Buzău, Asociația belgiană Tineri în România, Agentia Universitara a Francofoniei, Palatul Copiilor Buzău, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Scoala Gimnazială Nicolae Titulescu, Scoala Gimnaziala Merei, ANTREC Buzău, Asociația Cele mai frumoase sate din România, Carrefour Buzău, Galleria Mall Buzau.
Consideram ca succesul acestui proiect unic in Romania se datoreaza mai multor coordonate. In primul rand, colaborarea si prezenta in timpul taberei, pentru prima data, a unor reprezentanti ai partenerilor internationali au confirmat faptul ca proiectul este unul de importanta majora pentru promovarea valorilor francofone. Prin urmare, conferintele sustinute de catre dl David Bongard si Viviane Bonga din partea Organizației Internaționale a Francofoniei ( 22 iulie 2013), de Roxana Turcanu, director de relatii internationale si comunicare la Agentia Universitara a Francofoniei ( 21 iulie) si de Mariama Diallo, atasat pentru drepturile copilului la Ambasada Frantei in România (26 iulie 2013) au contribuit la promovarea institutiilor francofone si a valorilor francofoniei.
In plus, dl Benoît Rutten, delegatul Wallonie- Bruxelles in Romania si presedinte al Grupului Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania a fost prezent pe data de 22 iulie 2013 la tabara francofoniei pentru a transmite sustinerea din partea organizatiei pe care o prezideaza, deoarece acest proiect se dovedeste a fi unul foarte important prin care limba franceza devine nu mijloc puternic de promovare a unor valori majore, precum respectul fata de ceilati, solidaritatea responsabila si diversitatea culturala. De asemenea, in calitate de delegat Wallonie- Bruxelles le-a multumit tinerilor voluntari belgieni din Bruxelles si din orasul Andenne care au coordonat, cu deosebita responsabilitate si implicare, atelierele in limba franceza.
Pe de alta parte, cei 176 de elevi si profesori din peste 20 de orase ale Romaniei, au fost foarte motivati pentru a-si perfectiona competentele de comunicare in limba franceza, participand cu entuziasm la atelierele de bricolaj, de muzica si dans, de teatru, de jurnalism si scriere creativa, de wood-craft si de muzica francofona din Africa. In fiecare seara, s-au organizat activitati de divertisment in limba franceza: karaoke, carnaval, superstar francofon si vizionarea unui film francez. Ca urmare a rezultatelor deosebite obtinute in timpul concursurilor organizate, castigatorii au primit diplome si premii, medalii si, bineinteles, inca de la inceput, toti participantii s-au bucurat de tricourile, sapcutele, pixurile si rucsacurile cu simbolurile francofoniei si ale institutiilor partenere. In urma completarii chestionarelor primite la finalul taberei, 98% dintre participanti au declarat ca motivatia pentru pefectionarea competentelor de limba franceza este mai puternica, avand in vedere diversitatea activitatilor de limba franceza si valorile francofone pe care le-au descoperit in tabara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.