Boscodeala COnstantin
Magistrații Tribunalului Dâmbovița nu au luat încă o decizie în ceea ce privește judecarea dosarului „Orizont” în care este judecat primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală. La termenul de judecată care a avut loc la începutul acestei săptămâni judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunalul Dâmbovița nu a putu lua o decizia în legătură cu trimiterea dosarului pe masa judecătorilor și a dictat o nouă amânare până la jumătatea lunii august când ar putea fi luată o hotărâre.

Pe 30 mai, primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către Direcția Națională Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, într-un dosar ce vizează trecerea ilegală a unei teren din domeniul public al statului în cel privat. Dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Dâmbovița pentru că DNA a considerat că asupra magistraților buzoieni cât și a celor prahoveni primarul Constantin Boșcodeală ar putea avea o influență de natură a împiedica judecarea cu obiectivitate a cauzei.

În același dosar, alături de primarul Constantin Boșcodeală au mai fost trimiși în judecată ¬Vio¬rica Stana, care la data faptelor era director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobi¬liară Buzău, și Trandafir Nicolae, care la acea dată era director al Stațiunii de ¬Cer¬cetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău
În rechizitoriul întocmit, procurorii au menționat că inculpații –

Constantin Octavian Boșcodeală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae – ,,în calitățile menționate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și prin încălcarea dispozițiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al munici¬piului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activității de cercetare și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni
În realizarea obiectivului infracțional, inculpatul Constantin Octavian Boșcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de preșe¬dinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Prefecturii Județului Buzău – Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – restituirea a 33 ha teren care au aparținut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menționa că suprafață respectivă este în administrarea unei societăți comerciale, S.C. SERIBUZ Să Buzău.
În baza documentelor transmise (referat și tabel privind situația tarlalelor și parcelelor aferente suprafeței de 33,00 ha. aparținând fostului izlaz comunal), prefectul a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001. Deși Ordinul Prefectului se ¬re¬ferea la suprafață de 33 ha, aparținând fostului izlaz, administrată de S.C. SERIBUZ SA, Primăria Municipiului Buzău – prin inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian (ca primar) – a preluat, la data de 19.11.2001, cu avizul inculpatei Viorica Stana – director O.C.A.O.T.A. Buzău și al lui Elena Ștefan – reprezentant A.D.S (decedată) – o suprafață de aceeași mărime, însă nu de la S.C. SERIBUZ SA, ci de la Stațiunea de Cercetare și Producție Legumicolă Buzău – reprezentată de inculpatul Trandafir Nicolae, pe un cu totul alt amplasament. Suprafața preluată aparținea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare, cu potențial economic mai mare, datorită poziționării. Prin punerea în aplicare a Ordinului nr. 146/24.07.2001, s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău – reprezentată de inculpatul Constantin Octavian Boșco¬deală – a obținut o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (așa cum s-a și întâmplat în realitate) și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată, unde se aflau – de fapt – terenurile S.C. SERIBUZ SA ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut.
Contribuția inculpatei Vio¬rica Stana, la acel moment director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, a constat în conceperea și semnarea unui proces-verbal, înregistrat la Oficiul de Cadastru la 19.11.2001, prin care, contrar dispozițiilor ordinului menționat al Prefectului și propriului său referat din 17.07.2001, terenul de 33 ha a fost predat către municipiu nu din suprafața administrată de S.C. SERIBUZ SA Buzău, ci din cea folosită de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Procesul verbal a fost semnat de primarul Constantin Octavian Boșcodeală și de Trandafir Nicolae, la acel moment director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Faptele incul¬paților au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului, destinat exclusiv activității de cercetare și produ¬cerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare la nivelul Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzău și exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum și prejudicierea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău, prin lipsa de folosință a suprafeței respective, cuantificată de reprezentanții săi legali la valoarea de 11.528.760 lei”.

Pentru recuperarea prejudiciului averea primarului Constantin Boșcodeală cât și a celorlalți inculpați din dosar a fost pusă sub sechestru.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.