Observator montan, inaugurat de Romsilva, la Gura Teghii, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

2
1815

Romsilva a inaugurat, joi, în comuna Gura Teghii din județul Buzău refugiul montan „ Punctul frăției neamului românesc”, un observator montan situat la întâlnirea județelor Buzău, Vrancea și Covasna pe muntele Giurgiu la 1435 de metri altitudine. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii și a fost edificat la întâlnirea celor trei provincii istorice românești, Transilvania, Moldova și Muntenia.

”Punctul Fratiei Neamului Romanesc” este un observator – refugiu construit din lemn de formă hexagonală, cu înalțimea de opt metri, ce oferă vizitatorilor o panoramă asupra celor trei provincii istorice  Transilvania, Țara Românească și Moldova, în punctul de confluență a acestora, locul fiind ales simbolic, pentru a marca 100 de ani de la Unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. La parter există un monument sculptat în piatră de Năieni în formă triunghiulară având pe fiecare latură stemele provinciilor istorice românești iar la etaj o masă triunghiulară care are pe fiecare latură sculptat numele acestora.

Accesul la punctul de observare inaugurat joi se poate face printr-o serie de trasee turistice amenajare tot de Romsilva la capătul cărora pot fi găsite panouri informative cu personalități marcante din cadrul celor trei provincii românești.

La ceremonia prilejuită de lansarea observatorului montant au participat Secretarul de Stat Ilie Covrig din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, directorul Romsilva Dragoș Ciprian Pahonțu, subprefectul județului Buzău, Lucian Foca, peședintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica general Gheorghița Vlad, viceprimarul Ionuț Apostu, reprezentanți ai prefecturilor și Consiliilor Județene din Vrancea și Covasna, directori ai Direcțiilor Silvice din județele Buzău, Vrancea și Covasna, deputații Dănuț Păle, Sebastian Radu și Sorin Lazăr și mai mulți primari de comune din cele trei județe.

După inaugurarea obiectivului și sfințirea lui de către un preot cei prezenți au putut urca în observator și admira priveliștea asupra celor trei provincii istorice românești iar apoi au putut lua parte la o degustare de produse tradiționale românești gătite la fața locului de ciobani veniți din cele trei județe.

2 COMENTARII

  1. Buna seara,

    De unde se poate urca, mai usor, cu o masina normala (Seat) sau perpedes? De la Gura Teghi, de la Comandau sau din Vrancea?

    Doresc sa ajung in acest weekend.

    Posta Nicolae
    Targoviste, 0724 277068

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.