Învățământul buzoian a fost, miercuri, zguduit din temelii, odată cu anchetarea mai multor cadre didactice pentru fraudarea examenului de bacalaureat. Lovitura este cu atât mai dură și mai greu de digerat cu cât faptele de corupție și abuz în serviciu de care sunt acuzați dascălii s-au petrecut într-un județ în care, recent, o dezbatere publică reliefa că sistemul de învățământ este curat ca lacrima, fără nici urmă de corupție. „Minciuna” a fost mirosită de mai multă vreme iar miercuri procurorii buzoieni au dat o palmă grea sistemului didactic din Buzău prin cercetarea a 6 profesori, acuzați că ar fi fraudat examenul de bacalaureat, completând tezele a circa 100 de elevi, care au primit astfel note de trecere la examenul de maturitate din toamna anului 2013.
Anchetatorii au descins încă din zorii zilei la locuințele celor 6 dascăli buzoieni în căutarea de probe după care i-au condus la audieri unde au stat vreme de aproape 8 ore pentru a lua la cunoștință acuzațiile ce li se aduc. La final, trei dintre profesori, respectiv Anişoara Toader, Cristina Drugă dar și Anca Harabagiu, care ar avea conform unor surse si calitatea de denunțător, au aflat că vor fi cercetate sub control judiciar în timp ce profesorul de chimie Ionelia Lință, profesorul de informatică Mirela Sandu și directorul celui mai mare colegiu tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, au fost scoși în cătușe din sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău și reținuți pentru 24 de ore.
Dosarul în care sunt cercetați cei 6 profesori buzoieni a luat ființă în urma unui scandal produs în cursul anului trecut când un cântăreț de muzică populară ar fi dat diverse sume de bani fostului director al liceului din Vernești pentru ca acesta să intervină pentru ca tânărul să promoveze examenul de bacalaureat. Procurorii au realizat atunci că cel acuzat că ar fi primit bani nu ar fi reușit să facă nimic singur și că în afacere sunt implicate mai multe cadre didactice. Astfel, s-a ajuns ca dintr-un dosar în care erau cercetate 3-4 persoane să fie disjuns actuala speță, care a scos la iveală o adevărată rețea de „făcut” lucrări pe baza cărora cei mai puțin școliți să poată promova examenul de bacalaureat, evident, contra unor sume de bani.