Au făcut prăpăd în casa în care locuiau cu chirie de când s-au născut, au băgat spaima în vecinii care abia de mai aveau curaj să treacă strada și au transformat zona într-un morman de gunoi. Este povestea a 4 familii cu 14 copii minori,  pe care Primăria le-a tolerat zeci de ani în casa situată pe strada Victoriei, la numărul 29 și pe care le-a evacuat în urmă cu o săptămână. Dați afară cu forța din casa pe care au transformat-o într-o cocină, indivizii care reușiseră să-i bage în sperieți pe vecini dar și pe buzoienii care tranzitau zona, pe jos, s-au refugiat, la marginea orașului, într-un colibă amenajată pe malul râului Buzău. Acolo i-au găsit astăzi reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Primăriei Buzău și cei ai Direcției Generale de ASistență Socială și Protecția Copilului. La vederea autorităților, indivizii au devenit extrem de iritați, bătându-se cu pumnii-n piept că nu vor permite nimănui să se atingă de copiii lor. Aceasta, deși cei 14 minori, dintre care unul de doar câțiva anișori, care abia poate rosti câteva vorbe, trăiesc în condiții insalubre, se odihnesc într-o colibă ridicată din pături, cartoane și folii, au haine murdare iar cei mai mulți nu au nici încălțări. De o săptămână, cei 14 copii dorm la grămadă, în coliba în care este la fel de frig ca și afară.

”Dacă aș fi vrut să-mi las copiii, i-aș fi lăsat de când i-am făcut

Deși așa zișilor părinți, autoritățile le-au oferit o soluție pentru ca cei 14 copii să trăiască cât de cât normal, să se poată bucura de o masă caldă, de haine și încălțăminte, aceștia nici nu au vrut să audă. Indivizii asupra cărora există de altfel suspiciunea că și-ar trimite copiii la cerșit au exclus din start varianta ca minorii să fie preluați de DGASPC și internați în centre de plasament.

”Dacă aș fi vrut să-mi las copiii, i-aș fi lăsat de când i-am făcut. Nu m-aș mai fi chinuit să-i fac mari, să vină acum cineva să mi-i ia. Nu mai au bani și vor să-i capete de pe urma la copiii mei?”, a spus, astăzi, Varvara Căcărează, una dintre femeile care  au ajuns să trăiască împreună cu copiii pe prundul Buzăului.

”S-au trezit să vină să ne ia copiii, acum, când toți se plâng că nu mai au bani și că asistenții maternali își abandonează copiii. De ce să mi-i ia, dacă n-au cu ce să-i crească, doar ca să umble din mână-n mână precum banul”, a declarat Marian Nica.

De o săptămână, acești copii nu s-au dus la școală

Dincolo de hotărârea de care au dat dovadă părinții copiilor care trăiesc de zile bune sub cerul liber, mănâncă pe o pătură și se spală în apa râului Buzău, specialiștii de la DGASPC Buzău au luat deja decizia de a solicita instanței preluarea minorilor în centre de plasament și suspendarea drepturilor părintești ale celor care ar trebui să lase autoritățile să-și facă treaba, nu să pună în pericol viața propriiloc copii.

”Specialistii institutiei noastre au oferit servicii specializate copiilor prin instituirea unei măsuri de protecție specială – plasament în regim de urgență, dar părinții nu au fost de accord. În acesta situație, singura alternativă legală este de a ne adresa instanței judecătorești pe cale de ordonanță președințială cu cerere pentru stabilirea plasamentului în regim de urgență pentru cei 14 copii”, ne-a declarat astăzi directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.

În afara condițiilor grele de trai, de o săptămână de când au fost evacuați din locuința de pe strada Victoriei, cei 14 copii nu au mai trecut pe la școală, acesta fiind încă un motiv de îngrijorare pentru care specialiștii de la Protecția Copilului au luat atitudine.

”Am identificat 2 factori de risc, primul ar fi cel legat de lipsa spațiului de locuit, al doilea de abandonul  școlar. De o săptămână, acești copii nu s-au dus la școală. Nu am identificat un abuz asupra lor, nu sunt  supuși la rele tratamente. Aveau alimente, chiar dacă nu de bună calitate, dar cei doi factori de risc ne pun în situația de a stabili măsura de protecție în cazul minorilor. Acum, colegii lucreaza la demersuri pentru a merge în instanță și să luăm copiii in regim de urgență, prin ordonanță președințială. Mâine depunem solictatea, tot mâine am putea să primim răspunsul, vom pune în aplicare ordonanța iar cât copiii vor fi la noi se vor suspenda drepturile părintești”, a adăugat șeful DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.

”Singura soluție era evacuarea”

Dacă situația celor 14 copii și-ar putea găsi o rezolvare, odată cu internarea în centrele de permanență, cei 10 adulți vor trebui să se descurce cum pot. Primăria nu are o locuință în care să-i poată trimite, și nici nu se pot întoarce în casa din care au fost evacuați și pe care au devastat-o cu mâinile lor.

” Acolo nu se putea interveni decît prin evacuare. Distrugeau imobilul, l-au adus într o stare nepracticabilă, au distrus mediul înconjurător în perimetrul locuinței, acte de vandalism, acte reprobabile atât verbale cât și fizice la adresa tuturor riveranilor, insalubritate, focar de infecție, promiscuitate.. Era o locație în care se roteau foarte des diferite persoane neidentificate. Erau chiriași, aveau datorii dar nu e asta problema, dacă era casa întreținută, datoria era pe plan secundar. Dacă făceau liniște, era altceva, dar acolo, în zonă, nu se mai putea circula din cauza lor”, ne-a declarat astăzi viceprimarul orașului Buzău, Fănică Bîrlă.

Potrivit lui Bîrlă, în ultima vreme, curgeau reclamațiile de la vecinii deranjați de atitudinea chiriașilor de pe strada Victoriei 29: ”erau tot felul de reclamații întemeiate de la vecini.  Era un exod, un du-te, vino permanent, nu a știut nimeni niciodată câți copii erau acolo, câti părinți”.

Odată duși indivizii din casa proprietatea Primăriei, municipalitatea va trebui să refacă imobilul aflat într-o stare deplorabilă, să iginiezeze locul și să-i găsească o întrebuințare, poate să ajungă în grija unor oameni care să profite de șansa oferită și să nu mai devasteze totul în cale.

Cristina DINULESCU

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.