Paul BEGANU

Fostul prefect Paul Beganu nu reușește să scape din arest, acolo unde este din luna noiembrie a anului 2014. Miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia fostului prefect de Buzău împotriva deciziei din data de 18 aprilie a Curţii de Apel Ploieşti prin care a fost constatată legalitatea şi temeinicia arestării preventive impusă în cazul lui Beganu. Mai mult, magistrații au decis ca Beganu să rămână în continuare în arest. Următorul termen de judecată este programat pe 8 mai.
Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, şi fostul prefect Paul Beganu, aflat în arest preventiv, au fost trimişi în judecată, alături de alte zece persoane, de către procurorii DNA, în dosarul retrocedării a peste 5.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în urmă cu câteva săptămâni, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gheorghe Ceteraş, omul de afaceri căruia i-a fost retrocedată pădurea de la Gura Teghii, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi dare de mită (4 infracţiuni).

Fostul prefect din perioada 2009-2012, Paul Beganu, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită, instigare la fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual, instigare la dare de mită.

De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, Alexandru Lefter, inspector şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani la data faptei, pentru luare de mită.

Totodată, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, Mihail-Cosmin Vasile, avocat în Baroul Buzău, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva la data faptelor, pentru trafic de influenţă, Neculae Toader, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele la data faptelor, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA i-au deferit justiţiei, în stare de libertate, pe Ştefan Feraru, consilier juridic în cadrul Prefecturii Buzău la data faptelor, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, pe actualul prefect de Buzău, Maria Buleandră, la data comiterii faptei şef al Serviciului Controlul Legalităţii, al Aplicării Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei şi Relaţii cu Autorităţile Locale, pentru instigare la infracţiunea continuată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, pe Liliana Panaete, secretar în cadrul primăriei comunei Gura Teghii, pentru fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, pe Anton Constantin, administrator al unei societăţi comerciale, pentru spălare de bani, pe Eduard Gabriel Moiseanu, inginer silvic, angajat la Ocolul Silvic Siriu SRL, acuzat de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale şi constituire a unui grup infracţional organizat.

O altă persoană trimisă în judecată este Gheorghe Poenaru, administrator al SC Forestiera Ardeleana SRL la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2010, Gheorghe Ceteraş şi Gheoghe Poenaru, Eduard Gabriel Moiseanu şi Mihail-Cosmin Vasile s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134,29 hectare de teren forestier, pădure care aparţinuse Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou-înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de inculpatul Poenaru. Această firmă avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ianuarie – decembrie 2011, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 de euro, în două tranşe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care a pretins că are influenţă asupra prefectului judeţului Buzău Paul Beganu şi a altor funcţionari din cadrul regiei pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 de hectare revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, susţin procurorii.

Potrivit sursei citate, în acelaşi scop, în prima jumătate a anului 2011, Ceteraş i-a remis 1.000.000 de euro prefectului de Buzău Paul Beganu, în legătură cu îndeplinirea şi urgentarea îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, adică emiterea unei adrese conţinând menţiuni nereale, nepromovarea intereselor Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect suprafaţa respectivă de pădure, urgentarea punerii în posesie în condiţii de ilegalitate a lui Ceteraş cu suprafaţa de teren menţionată şi eliberarea titlului de proprietate.

În 22 iulie 2011, cu intenţia de a disimula provenienţa sumei de 45.000 de euro provenind din luare de mită, Beganu a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în care a menţionat un preţ supraevaluat, care nu a fost achitat în realitate de către Anton Constantin, în calitate de cumpărător.

Potrivit DNA, în schimbul acestor bani primiţi cu titlu de mită, Beganu a falsificat, în ianuarie 2011, o adresă şi a determinat-o pe Liliana Panaete să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta în condiţiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Actul întocmit în fals de către Panaete a fost transmis Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, cunoscând că este fals, în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care Gheorghe Poenaru şi restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanţa de judecată împotriva Hotărârii nr. 353/2006 a comisiei menţionate.

Mai mult, susţin procurorii, Panaete a sustras, în mod repetat, mai multe file din „Registru Expediere Corespondenţă” al Primăriei comunei Gura Teghii, judeţul Buzău, precum şi recipisa din care rezultă că Hotărârea Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr.353/25 august 2006 a fost comunicată contestatarilor la 4 septembrie 2006.

Aceste documente false au fost eliberate ca urmare a unei cereri întocmite şi depuse la Prefectura Buzău de către Gheorghe Poenaru, prin care solicita să i se comunice „răspunsul la contestaţia formulată în data de 26 aprilie 2006 împotriva procesului-verbal nr. 887/2 martie 2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22 septembrie 2005”, precizând în fals că „până în acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestaţiei”.

Ca urmare a acestor demersuri, în anul 2011, inculpatul Poenaru a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. În continuare, acelaşi inculpat i-a remis suma de 250.000 de euro judecătorului Neculae Toader din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluţionare şi în care Ceteraş era parte.

În schimb, judecătorul Neculae Toader, prin exercitarea cu rea-credinţă a funcţiei, în perioada februarie 2011 – 12 aprilie 2011, a soluţionat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25 august 2006, formulată de SC Ardeleana Forestiera SRL, susţine DNA.

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5.132,29 de hectare de pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea lui Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, în condiţiile în care societatea nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

Concret, judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa-zisa nouă formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro).

Conform sursei citate, la începutul anului 2011, Ştefan Feraru, prin intermediul avocatului Mihail-Cosmin Vasile, a primit de la Ceteraş, la instigarea lui Beganu, sumele de 23.000 de euro şi 10.000 de lei, pentru activitatea pe care acesta o desfăşura în calitate de reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole şi Forestiere Buzău – parte în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele.

Potivit DNA, la 21 februarie 2011 şi 11 aprilie 2011, la instigarea Mariei Buleandră, Feraru, în calitate de consilier juridic – reprezentant al Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele, cu ştiinţă, nu a propus probe în cauză şi a solicitat admiterea plângerii formulată de SC Ardeleana SRL împotriva Hotărârii nr. 353/25 august 2006 a instituţiei al cărei reprezentant era, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5.132,29 de hectare de pădure, din care suprafaţa de 2.830,65 de hectare se afla la acel moment în proprietatea statului, în favoarea inculpatului Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, deşi această societate era titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu dispoziţiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa-zisa nouă formă asociativă.

De asemenea, el nu a recurat hotărârea pronunţată în dosarul nr. 171/277/2011, faptele având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane de euro) şi totodată, obţinerea unui avantaj patrimonial pentru Ceteraş, în acelaşi cuantum.

Procurorii DNA mai arată că, în acelaşi context, la începutul lunii mai 2011, Alexandru Lefter, ca inspector-şef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focşani, i-a pretins lui Ceteraş Gheorghe suma de 25.000 de euro şi a primit de la acesta 15.000 de euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

În 28 februarie 2011, Eduard Gabriel Moiseanu a încheiat un contract de intermediere cu Ceteraş, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei sale de şef al Ocolului Silvic Nehoiaşu şi director tehnic al Direcţiei Silvice Buzău, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

De asemenea, s-a solicitat instanţei de judecată instituirea aceleiaşi măsuri asigurătorii asupra terenului cu vegetaţie forestieră în suprafaţă de 5.055,87 de hectare şi confiscarea următoarelor sume de bani, obiect al infracţiunilor de corupţie: 1.000.000 de euro, echivalentul în lei la cursul oficial BNR la data executării, de la Ion Irimia, 1.000.000 de euro de la Paul Beganu, 250.000 de euro de la Neculae Toader, 15.000 de euro de la Alexandru Lefter şi 23.000 de euro şi 10.000 de lei de la Ştefan Feraru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploieşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.