Pe CĂSUȚELE DE POVESTE de la Berca a fost montat primul ACOPERIȘ VIU

0


În satul cu căsuțe de cob construite în localitatea Berca a apărut primul acoperiș verde. Este vorba despre un acoperiș ecologic format din plante care vor conferi clădirilor un aspect aparte și va fi totodată și un izvor de sănătate.
„Este un acoperiș viu și sperăm să fie unul dintre cele mai frumoase din Romania care se va întinde pe o suprafață de peste 300 de metri pătrați. În mare parte pătura vegetală este formata din plante cărnoase, Sedum iar pe lângă aceste plante se vor folosi plante perene, graminee câteva anuale pentru culoare și biodiversitate. Avantajele unui astfel de acoperiș sunt multiple pornind de la avantajele financiare, pentru că vorbim de o izolație foarte bună, pentru că substratul este un foarte bun izolator termic și pe lângă acesta infrastructura în sine este izolatoare pentru că se folosește un strat de drenaj cu rol dublu și totodată o protecție termo pentru că este din polistiren”, a declarat Cristian Anghel de la Arta Gradinilor.
Arta Gradinilor este o echipă tânără și ambițioasă care își dorește să facă o diferență în ceea ce privește peisagistica în România, prin popularizarea unor soluții sustenabile,
executate la standard european.
Societate a organizat cu prilejul montării primului acoperiș din Cob Village un workshop sub denumirea „Green Roof 2014”la care au fost sprijiniți de Secția de Peisagistică din cadrul
Facultății de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, prin intermediul studenților și masteranzilor voluntari, aflați în practica de specialitate.
Chiar și așa, cu mulți voluntari la lucru costul unui acoperiș viu nu este deloc de neglijat însă, după cum spun cei care au mai realizat astfel de proiecte, investiția este una care merită din mai multe puncte de vedere.

„Ca și preț sunt niște costuri ceva mai mari dar diferența de cost se amortizează într-un timp scurt. Ca și statistică folosirea unui acoperiș verde beneficiază de o reducere de 25-28 la sută la costurile de încălzire pe lângă alte beneficii de gen biodiversitate și o barieră fonică foarte bună. Vrem să facem aici un mini ecosistem și să ajutăm plantele să se dezvolte și chiar daca este un sistem creat de mâna omului, în timp, să devină de sine stătător și să îl ajutăm cât mai puțin” a declarat Cristian Anghel.
La acțiunea de montare a primului acoperiș verde al căsuțelor din Cob Village au participat pe lângă studenții voluntari și o parte din membrii asociației turistice Ghizii României care și-au propus ăs promoveze intens zona de deal a județului Buzău cu toate atracțiile ei turistice de la Vulcanii Noroioși și până la vestiții cârnați de Pleșcoi
„Ideea unei astfel de case este binevenită pentru că avem nevoie de cât mai multă protecție asupra mediului și sperăm să ia exemplu cât mai mulți din țară . Cei care vor veni aici ar trebui să simtă că stau într-un mediu ecologic, nepoluat și în mijlocul naturii. Există foarte multe categorii de turiști care caută așa ceva și nu este un turism ieftin cum ar crede lumea iar oamenii încep să conștientizeze ca au nevoie de un mediu cat mai curat și să se relaxeze într-un mediu cat mai curat”crede Răzvan Bineață, președintele asociației turistice Ghizii României.
Construcția celor cinci case ce alcătuiesc Cob Village, un sătuc cu căsuțe desprinse parcă din povești a fost ideea unei învățătoare din județul Buzău care după ce a încercat să dezvolte o afacere cu turbine eoliene a renunțat pentru a-și pune în practică visul de a avea un sătuc cu case construite doar cu materiale ca pe vremea bunicilor dar care să ofere un confort adaptat normelor actuale.
Astfel, construcția celor cinci case care au în total 20 de camere prevăzute cu băi proprii a început în vara anului 2013 și proprietara speră ca ansamblul turistic să fie deschis la finele lunii iunie 2014.
De asemenea, Nicoleta Marin își propune să includă obiectivul într-un circuit turistic ecologic care să ducă la dezvoltarea zonei Berca –Pleșcoi și care să ofere totodată celor care îi vor călca pragul o alternativă sănătoasă la construcțiile ce folosesc materiale nu tocmai sănătoase pentru organismul uman.
„Căsuțele fiind construite din materiale naturale sunt mult mai sănătoase, eliminând acest cancer care este în tot ce mâncăm și respiram zi de zi. Am folosit materiale naturale și în tencuieli pentru ca pereții să poată respira și să ne asigure umiditatea necesară atât vara cât și iarna. S-au folosit produse din zonă, de la stânele de capre și oi din zona Berca, balegă de vacă cu care au lucrat și strămoșii noștri și cei care m-au ajutat și au lucrat la construcția căsuțelor de cob sunt vecini de-ai noștri care au avut case din paiantă și care în timp au început să le renoveze cu Rigips ceea ce nu este tocmai minunat”, a declarat Nicoleta Marin, proprietara Cob Village din Berca.
Chiar și așa proprietara satului cu căsuțe de poveste a mărturisit că a fost puțin sceptică în legătură cu rezistența construcțiilor făcute din lut și paie la intemperii și precipitații abundente însă iarna care s-a abătut peste Buzău a fost un test numai bun pentru a demonstra tuturor că construcțiile pot rezista la fel de bine ca unele tradiționale.
„ Sunt bucuroasă ca au rezistat foarte bine atât la ploi cat și la ninsorile abundente din această iarnă. În plus de asta casele construite din cob au darul de fi foarte prietenoase. Ai avantajul să ți-o faci cum vrei în funcție de starea de spirit și ți-o poți modela cum vrei. La mine fiind mai multe căsuțe toată vara, în fiecare săptămână am avut timp să fac câte o cameră și am vrut să mă rup de peisajul din zona care este plin de case construite cu materiale noi de construcție și acum mă simt bine în satul meu. Este ca un sat desprins din povești pe care mi l-aș fi dorit întins pe tot dealul dar nu mi-a permis solul pentru că sunt alunecări de teren de care am aflat după ce am cumpărat terenul. Chiar și așa o să facem două hobbit-uri pe deal ca să vedem foarte bine Valea Buzăului și să îmi pot admira și acoperișul verde”, a conchis Nicoleta Marin proprietara Cob Village.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.