Apelul pe care l-am lansat săptămâna trecută, în sprijinul copiilor sărmani din Cârligu Mare, comuna Glodeanu Siliştea, capătă proporţii sufleteşti copleşitoare. Ajutaţi de colegii noştri din ţară şi ajutând ca mesajele lor să ajungă mai aproape de voi, redacţia observatorulbuzoian.ro îşi face datoria să ducă mai departe mesajele voastre. Seria noastră de reportaje a fost continuată, la începutul acestei săptămâni, de reporterii Antena 3, care au documentat, la faţa locului, cazurile disperate ale copiilor afectaţi de foamete, boli, sărăcie, izolare şi de lipsa cruntă a oricărei şanse de a răzbate într-un alt fel de viitor decât al părinţilor, care nu au nici bani să plătească aratul pământului. Revenim cu relatări din şi despre un „eşantion” al României în adevărata ei criză. Preotul Marian Tudor, parohul din Cârligu Mare, ne-a scris, întru aşteptarea celor în numele cărora a îndrăznit să se exprime, cu nădejdea că le va uşura soarta.

Articolele observatorulbuzoian.ro pe acest subiect:

Japonia de acasă/ Aflaţi în situaţii disperate, copiii din Cârligu Mare au nevoie de ajutor

“Ce-ai vrea să-ţi aducă iepuraşul?” “Cartofi…” Copiii sărmani vă cer ajutorul

Bunavestire/ Kit de supravieţuire în caz de disperare: Copiii Bărăganului

Dacă mamă nu e şi nici lemne, cu ce să încălzeşti un copil?

Marian

 

„Spuneam de Marian, copilul care a îngheţat toată iarna în casa pe care aţi fotografiat-o. El a fost crescut de o familie care l-a luat în plasament până anul trecut, prin primăvară, când au decis că nu mai pot să-l ţină, pentru că mai aveau şi alţi copii mai mici. Tatăl lui Marian a făcut cerere să-l aducă aici, pe timpul vacanţei, şi cei de la protecţia copilului au înţeles că îl vrea definitiv. Aşa că, au facut documentele ca atare. Marian a ajuns acasă şi, pe timpul verii, s-au descurcat binişor. Tatăl s-a străduit să-i procure toate cele necesare. I-am ajutat şi eu cât am putut: cu hăinuţe, mâncare, încălţăminte, am plătit chiar şi o factură la energia electrică, i-am dat bani să-şi cumpere uniformă… Problemele au apărut odată cu venirea iernii, pentru că tatăl lui nu a mai avut unde să muncească şi, asa, au rămas fără energie electrică. Lemnele de foc, de asemenea, le lipseau. Le-am cumpărat jumătate de metru de lemne şi le-am mai dat câteva din curtea casei parohiale. Însă vă imaginaţi că au fost foarte puţine, în condiţiile în care, la o sobă, s-au ars, în iarna asta, în medie, circa 6-7 metri pătrati.”

Bordeiul stropit cu ciment, în care micuţul Marian s-a făcut frate cu gerul până au trecut iernile

„De frig, făcea pe el noaptea…”

„Am făcut tot posibilul să le asigur hrană”, continuă mesajul părintelui paroh, „însă nu am mai avut posibilitate să le plătesc factura la energia electrică, întrucât era o sumă de 250 ron pentru rebranşare. Vreau să vă spun că Marian este un copil foarte bine crescut şi inteligent, respectuos şi era foarte îngrijit când a ajuns aici. Lucrul acesta m-a făcut să-i acord mai multă atenţie, pentru că mi-am dat seama că, dacă mai statea mult în acele condiţii, avea să piardă toată educaţia primită în fosta lui familie. Am aflat de la copil că făcea pe el noaptea, de la o vreme, şi mai mult ca sigur că asta s-a întâmplat de la frigul pe care îl îndura. Toate astea m-au determinat să caut soluţii urgente. Aşa că, prin intermediul doamnei Nicoleta (Nicoleta Ţintea – n. red.), am apelat la protecţia copilului de la Buzău, la oameni care au intervenit foarte prompt! Acum, Marian este la un centru de primire minori provizoriu. L-am vizitat de două ori şi zice că este foarte bine acolo. Între timp, cei de la protecţia copilului au găsit o fundaţie dispusă să construiască o căsuţă pentru Marian. Aveam nevoie de teren şi am făcut apel la oamenii din parohie. S-a rezolvat şi această problemă. O familie de bună credinţă donează un lot de teren pentru căsuţă. În momentul în care va fi gata aceasta, Marian se va întoarce la noi, în parohie şi voi face demersurile în vederea obţinerii unui ajutor social sau unui loc de muncă pentru tatăl copilului. Tatăl lui Marian nu a avut nici documente de identitate, însă, între timp, am rezolvat problema cu ajutorul celor de la Poliţia Pogoanele. Cam asta ar fi povestea lui Marian de acum…”

„Ce-i asta, nenea?”

Nicoleta Ţintea, reporter Antena 3 ( Nicoleta a lansat primul apel, pe pagina de Facebook,  Copiii din Glodeanu, Buzău, creând şi blogul http://copiiidinglodeanu.blogspot.com/): „Ne despart cam trei săptămâni până la sărbători. De-abia aștept să ciocnesc un ou roșu cu cei dragi, să stăm toți în jurul mesei și să ne bucurăm de faptul că suntem împreună. M-aș bucura să putem oferi și acestor copii bucuria sărbătorii pe care noi o simțim de fiecare dată. Pentru că nu ne punem niciodată problema că, de exemplu, de Paște, nu vom avea pe masă friptură, drob și prăjituri delicioase. Copiii de la Glodeanu nu se gândesc la răsfăț. Și nici nu cer prea mult. Sunt prea buni și, în plus, le este jenă de sărăcia în care trăiesc. Le este rușine și de multe ori chiar se feresc să spună, dacă îi întrebi, că nu au mâncat.”

Alina Prodan, reporter Antena 1 şi 3, colaborator „În Premieră”, emisiune cu Carmen Avram, pentru care a documentat la Cârligu Mare: „Le lipsesc multe acestor copii. Dar cel mai mult au nevoie de mâncare. Unii dintre ei sunt şi foarte buni la învăţătură, deşi nu au nici unde să-şi facă temele. Jeny este elevă în clasa a treia şi m-a impresionat cu cât de mult îi place să citească. Ea nu îşi doreşte păpuşi, ci cărţi şi caiete. Iar, de Paşte, ar vrea ca iepuraşul să-i aducă multă sănătate mamei ei, care a avut un accident grav şi care, acum, nu o mai poate sprijini în niciun fel. Evită să se plângă de foame şi este jenată atunci când vin musafiri la ea. Camera ei nu are nici 9 metri pătraţi şi o împarte cu alte 8 rude. Nu are vise mari. Îşi doreşte să meargă şi ea măcar o dată în excursie, cu clasa, şi speră să ajungă vânzătoare, când va fi mare. Dacă va avea cine să o sprijine financiar, va ajunge mult mai mult. Pentru că poate. Şi vrea.”

Datele locale de contact, pentru orice ajutor: preotul Marian Tudor, la numărul de telefon 0720.281.634 sau pe adresa de e-mail parohiacarligumare@yahoo.com.

Contactaţi-ne la redacţie, pe e-mail: redactie@observatorulbuzoian.ro sau fax: 0338-814381.

Dacă mai cunoaşteţi astfel de cazuri disperate, luaţi legătura cu noi pentru a le putea prezenta comunităţii.

Ciprian STERIAN

Sorin DINCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.