Descindere, joi dimineață la sediul Primăriei Cochirleanca dar și la domiciliile primarului Nicolae Stancu și a unor angajați ai companiei de salubrizare a comunei. Atât primarul cât și o parte din angajați au fost săltați de polițiști și duși la audieri într-un caz care vizează  eliminarea, deținerea, păstrarea  deșeurilor în afara spațiilor autorizate, îngroparea deșeurilor, incendierea deșeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafață sau subterane și executarea de instalații de ape fără punerea în funcțiune concomitenta a instalațiilor de canalizare.

Polițiștii au reclamații cum că societatea de salubrizare a Primăriei Cochirleanca ar fi obținut de la Primărie un împrumut în banii cu scopul de a fi folosiți la plata taxelor de depozitare și neutralizare a deșeurilor la groapa ecologică de la Gălbinași însă în fapt gunoiul colectat de la populație nu ar fi ajuns niciodată acolo ci ar fi fost îngropat pe câmpurile din extravilanul comunei sau incendiat. Există suspiciunea că în tot acest timp ce o parte din banii încasați de la populație pentru colectarea gunoiului și cei obținuți cu titlu de împrumut de la Primărie ar fi intrat în buzunarele celor de la firma de salubrizare și ai primarului lucru care trebuie demonstrat de polițiștii și procurorii care anchetează cazul.

De asemenea, o altă parte a anchetei vizează rețeaua de canalizare din comună și stația de epurare aferentă care deși finalizate și plătite din bani publici nu ar fi funcțională iar apele uzate ar ajunge, în fapt, tot pe terenurile din comună.

Primarul comunei Cochirleanca Nicolae Stancu, care candidează pentru un nou mandat pe listele altui partid, nu este la prima abatere în fața legii și chiar a fost condamnat recent cu amânarea executării pedepsei pentru că ar fi asfaltat mai multe drumuri comunale fără a mai aștepta autorizațiile necesare pentru desfășurarea lucrărilor. De asemenea, el a mai fost implicat într-un scandal în mandatul precedent când l-ar fi bătut chiar în Primărie, filmat de camerele de supraveghere pe  viceprimarul de la acea vreme, membrii ai aceluiași partid.

Iată comunicatul IPJ Buzău:

 

„La această oră, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, împreună cu polițiști din toate structurile Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, pun în executare 7 mandate de percheziție, dintre care două la sediile unor instituții, una la sediul unei societăți comerciale și 4 la domiciliile unor persoane cercetate.

Percheziţiile se desfășoară în baza mandatelor emise de Judecătoria Râmnicu Sărat.

Activitățile sunt derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deținerea, păstrarea  deșeurilor în afara spațiilor autorizate, îngroparea deșeurilor, incendierea deșeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafață sau subterane și executarea de instalații de ape fără punerea în funcțiune concomitenta a instalațiilor de canalizare.

Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanții unei unități administrativ teritoriale, din județul Buzău, ar fi eliminat și păstrat deșeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenți economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spațiilor autorizate.

Pe acest fond și în condițiile neluării măsurilor de prevenire și de combatere, ar fi rezultat cantități considerabile de deșeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea și îngroparea deșeurilor.

De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanții unității administrativ-teritoriale ar fi dat în funcțiune și ar fi exploatat, direct și prin atribuirea gestiunii, rețeaua de canalizare și stația de epurare, fără a deține autorizație de mediu.

Astfel, ar fi rezultat deversari, atât accidentale, cât și controlate, de ape uzate și substanțe poluante din stațiile de pompare/epurare și direct din rețeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafață.

Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalația de canalizare ar fi fost pusă în funcțiune și s-ar fi făcut intervenții asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege.

Cercetările se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu sprijinul specialiștilor din cadrul entităților competente în domeniu și cu aportul de specialitate al laboratoarelor autorizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.