Odată cu venirea primăverii, căpușele bagă spaima în cei care ştiu cu adevărat cât de periculoasă este această vietate. Insectele provoacă boala lyme, afecţiune care mai este cunoscută și sub numele de boala cu o mie de feţe, tocmai din cauza manifestărilor care îi pot induce în eroare până şi pe medici.
Chiar dacă până acum vremea nu a fost prielnică picnicurilor şi ieşirilor în parcuri, căpuşele tot au făcut victime. În ultimele săptămâni, aproape 10 persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate de căpuşe.
„Au fost persoane care s-au prezentat cu mușcătură de căpușe la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău dar până acum nici un caz nu a fost diagnosticat drept boala lyme. Diagnosticul se pune la două săptămâni de la mușcătură pe baza analizelor de sânge”, a declarat directorul DSP Buzău, Venera Axinte
Căpușele pot ataca în special în păduri sau parcuri însă și câinii, fie ei maidanezi sau de rasă, pot fi gazde perfecte pentru aceste insecte. Tocmai de aceea, medicii recomandă, în special copiilor, să stea departe de aceste animale sau în cazul unor plimbări prin natură să fie îmbrăcați adecvat astfel încât căpușele să nu poată ataca.
„În cazul în care se găsește o căpușă la nivelul unui copil este recomandat să se meargă urgent la doctor. În cazul unor plimbări este recomandat să se poarte pantofi sau ghete închise, pantaloni lungi și bluze cu mâneci lungi pentru a împiedica insectele să se urce pe membre. Dacă se prinde, căpușa trebuie pusă într-un borcan cu alcool astfel încât să poată fi ucisă”, a precizat directorul DSP Buzău, Venera Axinte.
Anul trecut, la Buzău, trei persoane au fost diagnosticate cu boala lyme. Cel mai celebru caz provocat de o mușcătură de capușe este însă cel al actorului Şerban Ionescu, care a fost mușcat de insecta nemiloasă la o partidă de vînătoare iar peste câteva luni a ajuns să nu își mai poată purta singur de grijă.
Boala lyme se manifestă prin astenie, cefalee, febră, erupţii pe piele. În unele cazuri, bolnavii prezintă paralizie facială iar alţii au articulaţiile afectate. Afecţiunea se manifestă în trei etape: prima este reprezentată de manifestările cutanate care trec în câteva săptămâni. Alte simptome apar şi la cîteva luni de la muşcătura căpuşei. În tot acest timp bacteria s-a instalat în organism şi afectează articulaţiile şi inima. În a treia etapă apar afecţiuni ale sistemului central nervos, paralizii faciale şi chiar meningită.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.