catuneanu bun

Pilotul elicopterului SMURD care s-a prăbușit luni după amiază în lacul Siutghiol, județul Constanța, era din Buzău și se numea Petre Cătuneanu. Soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău iar împreună cei doi au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, avea 47 de ani, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani şi absolvise Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135, potrivit MAI.

Într-un interviu din 2011 despre munca în echipă pentru salvarea oamenilor, Petre Cătuneanu spunea: “Ne anticipam reactiile. Copilotul are un rol foarte important: ajută pilotul la probleme de navigație, de radio, de schimbat frecvențe. Sunt o groază de probleme care apar atunci, pe moment, la bord și cărora trebuie să le facem repede față. Copilotul comunică și cu doctorul pentru a-i comunica pilotului dacă e nevoie de aterizare, în functie de starea pacientului”, spunea comandorul Petre Cătuneanu, atunci pilot secund în cadrul Unitatii Speciale de Aviație Bucuresti.

Elicopterul SMURD îm care și-a pierdut viața un experimentat pilot buzoian alături de alte trei persoane s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa după ce transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Zeci de persoane au participat la operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la faţa locului fiind prezenţi peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cât şi militari ai Forţelor Navale, cărora li s-au adăugat cadrele medicale de la SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, jandarmi şi poliţişti. Au fost folosite mai multe bărci, ale ISU, Gărzii de Coastă, dar şi civile, iar un elicopter MAI a survolat aria după căderea nopţii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de căutare.

Scafandrii au reuşit să găsească şi mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăţi, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri. Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii încercând să stabilească acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată iniţial de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa şi internată în stare critică la secţia de terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu.

A doua persoană găsită, după peste trei ore de căutări, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu şalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbuşirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac şi apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul şi încercând repornirea inimii, însă fără rezultat.

A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopţii, şi în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat. Ultima persoană găsită a fost asistenta medicală de 38 de ani care era însărcinată, și în cazul căreia, de asemenea, a fost constatat decesul.

Raed Arafat a anunţat luni după tragedie că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviaţie, toate elicopterele SMURD de la serviciile din ţară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.