Inundatii Candesti-3
O rupere de nori ce s-a abătut marți seară în județul Buzău a lăsat prăpăd în urmă. Mai multe locuințe și gospodării din comunele Topliceni, Cernătești și Berca dar și câteva subsoluri de bloc din municipiul Buzău au fost inundate. De asemenea, subsolul Spitalului Județean Buzău s-a umplut de apă după ploaia toreanțială venită din senin.

Datele preliminare raportate de reprezentanții ISU Buzău arată că în localitatea Berca au fost inundate cel puțin 6 locuințe, în comuna Topliceni 4 locuințe și mai multe curți au fost umplute de apă în timp ce la Cernătești au fost inundate mai multe beciuri.
Inundatii spital
În municipiul Buzău, apa a intrat în subsolurile unor blocuri de pe strada Mioriței și din zona Episcopiei, într-o locuință de pe strada Orizontului dar și în subsolul Spitalului Județean și într-o bucătărie a unui local din zona Casei de Cultură a Sindicatelor. De asemenea, străzile din municipiu au fost inundate după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut față potopului, astfel că circulația pe anumite străzi s-a desfășurat cu mare dificultate, apa atingând pe alocuri și 50 de centimetri.

”La Cernătești au fost inundate mai multe gospodării. Apa a intrat și în beciurile oamenilor. Principala problemă o reprezintă canalele de scurgere a apelor de pe versanți aflate în administrarea ANIF, care sunt colmatate, motiv pentru care apa a inundat șoseaua iar dalele de pe canale au fost aduse in stradă. Mâine, pe lumină, se vor vedea mai bine pagubele”, a declarat viceprimarul comunei Cernătești, Petrică Mârzea.
La Berca mai mulți gospodari din satul Pleșcoi au cerut ajutorul pompierilor care s-au deplasat în zonă cu mașini și motopompe pentru a evacua cantitatea mare de apă căzută într-un timp relativ scurt .
”A fost o ploaie puternică. Estimez că vreo 40 de litri pe metrul pătrat în scurt timp, în comuna Berca sunt probleme mari, iar cel mai rău este în satul Pleșcoi. A fost o vijelie cum n-am mai văzut”, a declarat Constantin Leu, un localnic din comuna Berca.
În comuna Topliceni, vijelia a distrus grădinile oamenilor iar apa a inundat un drum principal.
”O ploaie torențială care a lăsat prăpăd în urmă. Au fost inundate gospodării, în unele case a intrat apa. Acum evaluăm pagubele dar e foarte greu pentru că nu se poate circula. Avem în zonă pâraie care vin de pe versanți, apa a depășit nivelul drumului și nu se poate circula. Vedem mâine dimineață încotro o luăm”, a declarat primarul comunei Topliceni, Viorel Panțuru.
Unele râuri mici din judeţele Vrancea şi Buzău se află, până miercuri la ora 3.00, sub cod galben de inundaţii, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), care a emis anterior atenţionări similare pentru judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Arad şi Bihor.

Codul galben pentru Vrancea şi Buzău vizează, conform INHGA, unele râuri mici din bazinul Râmnicului Sărat şi bazinele superioare şi mijlocii ale Buzăului şi Putnei. De asemenea, meteorologii au mai anunțat că până miercuri, la ora 21.00, în toate judeţele ţării vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, în unele zone, căderi de grindină.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.