Un nou pod peste Bâsca Chiojdului a fost inaugurat, marți, pe DN 10 în localitatea Cislău la capătul a 19 luni de lucrări deși demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor au fost demarate în anul 2012 de către deputatul liberal de pe atunci George Scutaru. Podul construit, potrivit dirigintelui de șantier, în proporție de 98% de buzoieni, de la firma constructoare și până la materia primă folosită, are o lungime totală de 140 de metri  cu trei deschideri de 40.00-60.00-40.00 metri și este singurul pod din Buzău cu o deschidere de 60 de metri. După inaugurare podul a trebuit să treacă testul de rezistență la 10 masini de mare tonaj încrcate care l-au trannzitat concomitent dintr-un cap în celălalt.

„A trebuit să se construiască un nou pod pentru că în urma multiplelor expertize tehnice s-a constatat că vechiul pod era într-o stare avansată de degradare. După mulți ani s-a găsit suportul necesar pentru construirea podului pe care îl inaugurăm astăzi. Valorile de trafic peste acest pod sunt tot mai mari de la an la an pentru că au început să se ridice restricțiile de pe DN10. Una peste alta, este un an bun pentru județul Buzău, podul inaugurat astăzi fiind cea de-a cincea lucrare de mare anvergură care se finalizează în acest an și mai urmează să intre în reabilitare și un versat de la Siriu tot pe DN10”, a spus  Sorin Robu director DRDP Buzău.

Noul pod are o lățime de 11,6 metri din care parte carosabilă măsoară 8 metri si a fost executat în amonte de vechiul pod care a fost demolat.

„Ceea ce vedem astăzi aici este încă o etapă de aducere a DN10 spre normalitate. Am avut anul trecut ridicarea restricțiilor până spre 40 de tone, tot anul trecut finalizat de același constructor Viaductul Giurca și acum un constructor din Buzău cu materiale din Buzău si cu un diriginte de șantier buzoian care a condus vreme de 30 de ani Secția de Drumuri Naționale Buzău, reușim această lucrare care în urmă cu 18 uni erau doar niște fundații și o grămadă de promisiuni făcute într-o perioadă de campanie electorală pe care probabil că nu le credea nimeni. Iată că dacă oamenii sunt serioși se pot întâmpla și lucruri bune”, a spus prefectul județului Buzău Daniel Țiclea.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu prezent la inaugurarea noului pod spune că nu consideră inaugurarea ca pe un eveniment istoric ci mai degrabă ca pe un pas spre normalitate.

„Nu cred ca este un moment istoric. Eu îl consider un moment de normalitate, o investiție a Ministerului Transporturilor prin direcțiile specializate și este un lucru foarte bun și vă spun și de ce. La o evaluare pe care Consiliul Județean a făcut-o pe drumurile județene, din nefericire, și asta nu se întâmplă doar la Buzău ci în întreaga țară,  60% din poduri fie ele județene sau naționale au ieșit din garanție. Trebuie să avem un proiect de țară ca să putem să reabilităm aceste poduri atât noi autorități județene cât și naționale pentru că dacă nu riscăm să se întâmple ce s-a mai întâmplat și în alte zone. Felicit constructorul care s-a încadrat în termen fie că a fost pandemie, că s-au confruntat cu probleme cauzate de inundații și sunt convins cunoscând societatea și lucrările care le-a făcut că cel puțin 50-60 de ani aici nu va mai trebui să se umble exceptând lucrările de întreținere”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Noul pod inaugurat, marți la Cislău a costat 17.140.000 de lei fără TVA iar lucrările au demarat în data de 10 octombrie 2020.

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.