Poluare fără precedent în județul Buzău. Peste 80 de tone de reziduuri petroliere au inundat terenul fostei rafinării din Râmnicu Sărat

0

Poluare fără precedent la Râmnicu Sărat unde  peste 80 de tone de reziduuri petroliere au inundat terenul fostei rafinării Venus Oilreg  după ce persoane neidentificate au reușit în doar două luni să facă nevăzute mai multe rezervoare metalice în care se aflau produsele petroliere.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a convocat de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a identifica soluțiile care trebuie adoptate astfel încât poluare a terenului fostei rafinării să nu se extindă și la terenurile din jur și mai ales să nu afecteze pânza freatică.

„Am dispus un control la fosta rafinărie Râmnicu Sărat pentru că se deversa pe sol reziduu petrolier. Am mers la fața locului și am constatat că este un dezastru. Din12 rezervoare în care societatea Albina Carpatica depozita reziduuri petroliere mai erau în picioare doar două dar și la alea capacele erau scoase si tot lichidul era scurs pe sol. Am dispus ca APM, Poliția, ISU, Primăria Râmnicu Sărat și Sistemul de Gospodărire a Apelor să facă verificări și să ne spună din documente care este cantitatea care s-a deversat, să ia probe pentru apă și dacă a fost infestată pânza freatică și care e adâncimea la care a ajuns acest produs petrolier. Vreau să văd măsuri concrete însă toate cele trei societăți Albina Carpatică, lichidatorul Venus Oilreg și Remat Metal Master vor trebui sancționate. Este vorba de sancțiuni care ajung la 1 miliard de lei vechi pentru fiecare societate dar pe lângă acestea se vor alege cu dosar penal pentru poluarea mediului”, a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

Potrivit prefectului Carmen Ichim poluarea este cea mai mare înregistrată până acum în județul Buzău și aceasta s-a întâmplat după ce societățile care aveau in proprietate terenul și respectiv clădirile au renunțat la paza obiectivului și au început furturile de fier vechi.  Din primele date se pare că produsul petrolier nu a poluat decât terenul fostei rafinării în suprafața de 2500 de metri pătrați și cel puțin deocamdată substanțele nocive nu au afectat pânza freatică sau terenurile învecinate.

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a decis ca Prefectura să contacteze firme specializate pentru depoluarea locului după care factura va trebui achitată de lichidatorul fostei rafinării Venus Oilreg, de societățile  Remat Metal Master și Albina Carpatică.

De asemenea prefectul județului Buzău a dispus ca paza obiectivului să fie asigurată de către Poliția locală Râmnicu Sărat pentru a evita eventualele situații nedorite până când societățile responsabile vor asigur, din nou, paza obiectivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.