Județul Buzău intră miercuri de la ora 16.00 sub avertizare cod portocaliu de vreme rea, de ploi și vijelii. Pentru a face față situației, pompieri din Tulcea vor fi mobilizați în sprijinul salvatorilor de la ISU Buzău.
”Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea. Totodată, la nivelul unităţilor subordonate IGSU din judeţele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale”, anunţă IGSU.
Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detaşamente operative formate din câte zece pompieri de la judeţele învecinate.
Astfel, în sprijinul pompierilor din Bacău vor interveni cei din Vaslui, la Buzău cei de la Tulcea, la Vrancea cei din Galaţi, la Dâmboviţa cei din Bucureşti-Ilfov şi la Prahova, cei din Călăraşi.
Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, pompierii recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
”Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale”, anunţă IGSU.
Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. Cantităţile de apă vor atinge şi depăşi 70 de litri pe metru pătrat. Restul ţării, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, vor fi sub cod galben de furtuni cu averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice.
De miercuri, de la ora 16.00, până joi, ora 10.00, ”instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă cuprinse, în general, între 50 şi 70 l/mp”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.