În ultimele 72 ore, pompierii buzoieni au acționat pentru gestionarea a 51 situații de urgență, dintre care solicitări 40 au fost pentru intervenția echipajelor S.M.U.R.D..

În afara acestor situații, salvatorii au participat la 8 intervenții ce au presupus stingerea incendiilor, 1 intervenție de asanare muniție dar și 3 alte tipuri de misiuni.

Astfel, în data de 16.05.2020, la ora 15:38: un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău s-a deplasat pe Strada Viilor în municipiul Buzău, unde a fost semnalat un incendiu de vegetație uscată. Ajunși la fața locului au localizat și lichidat incendiul ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 500 de m2 pe care se aflau și 3 tone de gunoi menajer. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la focul deschis în spații deschise.

În data de 17.05.2020, la ora 15:10: un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat s-a deplasat pe raza localității Ghergheasa unde a fost semnalat un incendiu de vegetație uscată. Ajunși la fața locului au localizat și lichidat incendiul ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 5000 de m2 pe care se aflau și aproximativ 40 de tone de gunoi menajer. Pompierii au stabilit că incendiul a fost generat, cel mai probabil, folosindu-se o sursă de aprindere în mod intenționat.

În data de 18.05.2020, la ora 00:05: un echipaj de pompieri din cadrul Stației de Pomipieri Mărunțișu s-a deplasat pe raza localității Nehoiu, unde a fost semnalat un incendiu de gunoi menajer. Ajunși la fața locului au localizat și lichidat incendiul ce se manifesta la o cantitate de aproximativ 2 tone de deșeuri menajere. Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la focul deschis în spații deschise.

De la începutul anului, până la sfârșitul lunii aprilie, pompierii militari buzoieni au desfășurat un număr de 256 de intervenții de stingere a incendiilor de litieră de pădure, vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, totalizând o suprafață de aproximativ 5200 hectare. În această perioadă s-a intervenit, de asemenea pentru localizarea și stingerea incendiilor la deșeuri menajere în cantitate totală de aproximativ 38 de tone, o parte dintre acestea generând, la rândul lor, incendii de vegetație.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

Recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

  • desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.

Totodată, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.