Zile grele pentru persoanele cu handicap și asistenții lor. Primăria Buzău a ajuns la fundul sacului, astfel că în ultima lună le-a plătit însoțitorilor persoanelor cu handicap doar jumătate de salariu. 220 de lei, o sumă de nimic cu care nu poți trăi nici măcar o săptămână, darmite o lună. O sumă pe care mulți o cheltuie într-o zi de shoping sau  la terasă, bani cu care însă cei și așa bătuți de soartă sunt nevoiți să se descurce o lună întreagă.
Cum banii vin de la Guvern, autoritățile locale ridică din umeri și spun că, deocamdată, nu prea sunt soluții pentru ca situația să se rezolve, mai ales că obligaţia de a-i plăti pe însoțitori celor cu dizabilități nu revine lor direct ci bugetului de stat.
Vestea și mai proastă este că începând din această lună, nu își vor mai primi banii nici cei care au în grijă persoane cu probleme și nici cei cu dizabilități. Oamenii sunt disperați și nu știu cum se vor descurca. Mulți dintre ei trăiesc doar din acest venit:
”În mod normal, soția mea primește un salariu de 520 de lei din care a primit, în urmă, cu câteva zile, 220 de lei, bani cu care ar trebui să ne descurcăm o lună întreagă”, spune Ion Dumitraşcu, părintele unei persoane cu handicap.
În timp ce oamenii sunt disperați și își strigă deznădejdea, autoritățile locale ridică din umeri și spun că nu știu când se va rezolva situația.
”Nu știm ce se va întâmpla, dar probabil, se vor găsi soluții de rezolvare. Am fost avertizați de Primăria municipiului Buzău încă din luna mai că sumele alocate prin Legea Bugetului de stat atât pentru persoanele cu handicap cât și pentru însoțitorii acestora au fost epuizate” spune directorul Serviciului de Public de Asistență Socială Buzău, Alexandrina Docuz.
Probleme sunt şi în alte localităţi ale judeţului. La Mânzăleşti, de pildă, Primăria nu mai are bani să-i plătească pe însoţitori, singura speranță fiind Guvernul care însă nu dă nici un semn deocamdată că va vira bani în teritoriu
Şi, în timp ce autorităţile ridică din umeri, ONG-urile se pregătesc să contraatace. Asociaţiile care apără interesele persoanelor defavorizate au anunţat deja că se vor întâlni în perioada următoare cu membrii lor pentru a stabili cum să acţioneze. Oamenii spun că e inadmisibil ca tocmai statul să nu respecte regulile și drepturile unor cetățeni ce le revin prin legi clare, scrise negru pe alb.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.