Primăria Buzău și Consiliul Județean ar fi trebuit ca în această lună să înainteze Inspectoratului de Stat în Construcții un raport cu numărul total al clădirilor cu risc seismic din județ, odată finalizată această operațiune putând să fie alocați bani în bugetul anului viitor pentru reabilitarea acestor imobile ce se pot transforma în adevărate capcane pentru locatari, în caz de cutremur.
Numai că nici Primăria şi nici Consiliul Judeţean nu s-au preocupat să ducă la bun sfârşit inventarul iar asta poate însemna ca nici anul viitor în buget să nu fie prevăzuţi bani pentru reabilitarea imobilelor care stau să pice.
Pentru că nici una dintre instituții nu a răspuns adreselor repetate, conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții Buzău, susține că va ridica problema în Colegiul Prefectural, pentru că numai şeful de la Casa Albă îi poate sancţiona pe cei care tergiversează finalizarea recensământului locuinţelor cu risc seismic.
”Nu am primit nici un semn din partea acestor instituții. Nu am primit nimic, cu toate că există obligativitatea inventarierii acestor construcții. Am făcut o revenire asupra acestei adrese înaintate în urmă cu câteva luni și dacă nu voi primi nici un răspuns o să fac o intervenție în cadrul Colegiului Prefectural, pentru că prefectul are drepturi și puteri de constrângere mai mari decât ale instituției pe care o conduc, de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor ”, a declarat inspectorul șef Adrian Hernic de la Inspectoratul de Stat în Construcții Buzău.
În judeţul Buzău, nu există un recensământ al imobilelor cu risc seismic. Singurele analize au fot realizate în urmă cu 6 ani însă numai în municipiul reşedinţă de judeţ unde au fost inventariate 44 de construcţii pe care au fost aşezate ulterior buline roşii. Expertizele în cazul acestor clădiri au expirat însă astfel că imobilele ar putea fi acum adevărate capcane pentru locatari. In plus, lista clădirilor şubrede, cu risc de prăbuşire în caz de cutremur, a fost completată, cu siguranţă, şi de alte imobile peste care timpul şi-a lăsat amprena.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.