Miercuri, cu o oră înaintea instituirii codului roșu de viscol la Buzău nu se poate circula pe 24 de drumuri județene majoritatea din zona de câmpie a județului Buzău. Pe lângă aceste drumuri care fac legătura cu șoselele naționale primarii au probleme în localitățile pe care le conduc din pricina cantității mari de zăpadă și a lipsei utilajelor cu care să intervină.
Astfel la Năeni, primarul Marian Apostol spune că așteaptă de 24 de ore un utilaj promis chiar de vicepremierul Liviu Dragnea iar acesta nu mai apare.
”La Vârf, Fântânele și Proșca nu se poate ajunge din cauza zăpezii. Drumul județean l-am deblocat noi cu utilajul de la Primărie și daca aș mai avea un buldoexcavator am reuși să ajungem și în celelalte sate . Urgentele medicale le-am rezolvat ba cu sania ba cu utilajele , singura problemă este accesul în cele trei sate unde sunt 7-800 de oameni. Nu se pune problema de mâncare pentru că oamenii au tot ce le trebuie dar un utilaj ar fi bun ca să le eliberam drumul. Din păcate nimeni nu are utilaje am sunat la toata lumea, la CJ, la Prefectură, asta că o să primim este poveste nu au nici ei, nu avem nici noi”, a spus primarul din Năeni, Marian Apostol.
Nicolae ILIE primar Cochirleanca
La Cochirleanca, localitate aflată în plin câmp, autoritățile încearcă să deszăpezească drumurile, însă viscolul aduce zăpada pe drumuri ca și cum utilajele de deszăpezire nu ar fi trecut niciodată pe acolo.
”Nu am reușit să deszăpezim în satele Târlele și Gara Boboc din cauză că drumul județean nu a fost curățat la timp iar în această dimineață a început din nou viscolul și DJ220 a fost din nou blocat. Nu știu ce se întâmplă dar cred că cei care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene pe tronsonul acesta de drum nu fac față cu utilajele pe care le au. Noi am intervenit cu utilajele de la Primărie și chiar cu câteva utilaje luate de noi de la oameni din comună însă nu reușim să facem față cu ele și să deszăpezim și drumul județean. In satul Târlele nu sunt decât vreo 30 de familii dar la Gara Boboc unde sunt peste 150 de familii și nu s-a putut intra deloc pe ulițele satului pentru că drumul județean nu a fost curățat. Aici situația este mai gravă pentru că oamenii nu mai au pâine iar în caz că cineva are nevoie de asistență medicală trebuie cărat în brațe”, a declarant primarul Ilie Nicolae.

politie rurala zapada
La Rușețu, primarul Florin Snae spune că ”drumarii chiar și au făcut treaba dar de cînd a revenit viscolul totul s-a blocat”. Alesul local spune de asemenea că ar mai avea nevoie de un utilaj penru a face față mării de zăpadă.
”Avem 3 pacienți, un copil 4 ani cu enterocolită, o femeie de 63 de ani cu mână ruptă și o femeie cu hemoragie, le-am trimis cu utilajele pe câmp să se întâlnească cu salvarea la Vizireni. Drumarii chiar au lucrat toată noaptea non/stop și și-au făcut datoria dar când a venit viscolul totul s-a blocat. Dacă stă viscolul tot ce îmi doresc este un utilaj de capacitate mai mare pentru că la câtă zăpadă este nu știu cum mă descurc. În rest nu avem probleme avem curent electric, combustibil, brutărie în comună trecem fără probleme peste acest episod”, a declarat Florin Snae.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.