Ministerul Apărării Naționale a transmis duminică primele concluzii oficiale referitoare la incidentul în care sâmbătă și-au pierdut viața 2 militari din Buzău iar un al treilea, de asemenea buzoian, a fost rănit.
”Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregatire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.  Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania şi se află în stare stabilă.  Investigaţia continuă, împreună cu reprezentanţi ai forţelor aliate. La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creşterea gradului de securitate al militarilor noştri în cadrul misiunilor comune de instruire şi repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuţi la datorie”, se arată în comunicatul remis de MApN.

Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

Iulian Dumitrescu era din localitatea Smeeni iar Adrian Vizireanu locuia în municipiul Buzău. El era arbitru de fotbal. Cei doi plecaseră în martie în Afganistan și urmau să revină după șase luni.

Militarul rănit este din localitatea Maxenu și are 26 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.