Maria BULEANDRA si Robert CAZANCIUC
Judecătoria Buzău are nevoie urgentă de un nou sediu dar până la construcția unui astfel de obiectiv procesele s-ar putea ține într-un spațiu închiriat. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a vizitat, miercuri, Judecătoria și Tribunalul Buzău și a văzut în ce condiții lucrează magistrații buzoieni și a recomandat conducerii Tribunalului Buzău să găsească un spațiu de închiriat pentru amenajarea mai multor săli de judecată..
„O clădire superbă făcută de un arhitect celebru care are nevoie de intervenții dar instanța are nevoie și de un alt sediu. În plus încercăm să punem Buzăul pe lista de priorități pentru a construi o noua judecătorie. O să demarăm un program de investiții și Buzăul o sa fie prins în această procedură. Până atunci le-am sugerat celor de aici să închirieze un spațiu pentru că așa nu se mai poate aștepta 2-3-4 ani cât ar dura construcția unui sediu nou”, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
Justițiabilii care au dosare pe rolul Judecătoriei Buzău ajuns în situația de a lua parte la ședințe de judecată care durează, câte odată, mai bine de 12 ore. Ultimul astfel de caz a fost înregistrat luni când ședința de judecată începută la orele prânzului sa terminat la ora 00.45 și asta după ce mai mulți martori și avocați și-au pierdut răbdarea și au solicitat amânarea cauzelor.
Ministrul Justiției spune căi s-a adus la cunoștință situația de la Buzău și mai spune că pe lângă problema acută a spațiului mai este nevoie și de o suplimentare a numărului de magistrați unde
„Supra aglomerarea și la nivelul dosarelor trebuie rezolvată cu o schemă de personal care ar trebui suplimentată și, cu ajutorul CSM vom încerca să rezolvăm și această problemă. La Buzău lumea vine la judecată. are încredere în această instanță și este mult mai aglomerată decât alte instanțe județene din țara”, a mai precizat, Robert Cazanciuc.
Ministrul a explicat că nu este normal ca un judecător să intre în ședința de judecată cu mai mult de 50 de cauze și că la Buzău judecătorii au peste 100 de dosare pe ceea ce sporește riscul de a greși
Problema spațiului ar putea fi rezolvată destul de curând cu sprijinul Ministerului Justiției care a promis, prin vocea cea mai autorizată, să aloce fondurile necesare pentru plata chiriei.
„Dacă reușim să facem o procedură de achiziție publică cred că se poate rezolva pentru că vom aloca bani de la minister pentru această chirie”, a declarat Cazanciuc.
Dacă ministerul va aloca fondurile necesare în câteva luni o parte din ședințele judecătoriei Buzău s-ar putea ține în niște săli noi, mai spațioase și unde oamenii să nu mai fie nevoiți să vină la judecată după orele prânzului când se termină alte ședință de judecată. Surse juridice spun că la nivelul Tribunalului Buzău s-ar fi identificat deja un spațiu într-o clădire nouă construită chiar în zona centrală a orașului care aparține unor importanți oameni de afaceri.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.