Procurorul George Mărgărit pe numele căruia DIICOT a transmis Parchetului General o plângere penală pe motiv că ar fi jucat la poker banii destinaţi unui flagrant nu a avut abateri disciplinare cât a activat la Biroul DIICOT Buzău ;i nici pe perioada cât a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.
Potrivit șefului DIICOT Buzău, Gheorghe Petroșel, Mărgărit a depus o cerere la CSM pentru ca din 1 noiembrie 2013 să nu mai activeze în cadrul DIICOT Buzău, ci să fie mutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău unde însă nu s-a prezentat la serviciu până în acest moment.
“Dumnealui, din data de 1 noiembrie 2013 activează efectiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, practic s-a adresat cu o cerere secției pentru procurori a CSM, aceasta în ședința din 22 octombrie, i-a fost admisă cererea de încetare a activității la biroul teritorial DIICOT Buzău . Abatere disciplinară nu a avut, iar orice referință la un dosar care îl privește pe dumnealui, aflat în lucru, nu poate fi dată publicității și nu putem furniza relații despre dosarul penal înregistrat la nivelul altei unități de parchet pentru că există riscul afectării anchetei penale”, a declarat șeful DIICOT Buzău, Gheorghe Petroșel.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, procurorul Cecilia Iana, a declarat, miercuri, că procurorul George Mărgărit a lucrat din anul 2009 în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău iar apoi, ca urmare a recunoașterii unor calități profesionale, a fost transferat, la cerere, la biroul DIICOT Buzău de unde s-a întors tot la cerere la începutul lunii noiembrie.
„ Activitatea procurorului George Mărgărit a început la unitatea noastră de parchet la 27-01-2009 când a fost numit prin Decret Prezidențial. La data de 1-01-2012, acesta a fost numit ca procuror DIICOT pentru biroul teritorial Buzău iar la data de 22 octombrie 2013 secția de procurori din cadrul CSM a luat act de cererea de a reveni la unitatea de parchet de unde provenea, aprobând reluarea activității în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. De comun acord s-a stabilit ca în datele de 1 și 4 noiembrie domnul Mărgărit să meargă să își predea lucrările pe care le avea în lucru. Ar fi trebuit să vină la serviciu începând de marți, dar nu a venit și nici nu a anunțat că ar fi în concediu medical”, a declarat procurorul Cecilia Iana.
Sursa citată a mai declarat că procurorul George Mărgărit nu a fost cercetat disciplinar cât a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.
DIICOT a transmis Parchetului General o plângere penală pe numele unui fost procuror al structurii din Buzău a Ministerului Public, George Mărgărit, despre care presa a relatat, marţi, că ar fi jucat la poker banii destinaţi unui flagrant.
„La data de 22.10.2013, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, plângerea penală formulată în temeiul dispoziţiilor Codului de procedură penală, împotriva procurorului George Mărgărit sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, arată reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă.
Totul a ieşit la iveală la începutul lunii octombrie când George Mărgărit a instrumentat un caz de trafic de stupefiante. Procurorul a capturat atunci o cantitate importantă de haşiş, respectiv 7 kilograme şi jumătate, în valoare de circa 9000 de euro, pentru prinderea celor doi traficanţi fiind organizat un flagrant pentru realizarea căruia procurorul Mărgărit a primit de la structura centrală a DIICOT de 10 mii de euro. După prinderea traficanţilor, procurorul ar fi trebuit să returneze banii folosiţi la flagrant, ceea ce nu s-a mai întâmplat. În urma anchetei declanșate după acest episod, s-a descoperit că Mărgărit pierduse banii la poker online, cercetările scoțând că iveală că și alți bani indisponibilizați în cadrul mai multor anchete fiind pierduți de magistrat la poker, prejudiciul fiind estimat la circa 100 de mii de euro.
În activitatea sa, procurorul Mărgărit s-a mai aflat odată în atenția presei când a pus în libertate un cunoscut și temut interlopul buzoian, cunoscut sub numele de Ion Argintaru, împotriva căruia existau probe de necontestat privind conducerea unei mașini sub influenţa alcoolului.
Soţia procurorului acuzat că a pierdut banii statului la poker online este magistrat la Judecătoria Buzău, ea candidând în aceste zile pentru funcția de preşedinte al Judecătoriei Buzău. În ultimele 6 luni, soția lui Mărgărit a ocupat cu delegație funcţia de vicepreşedinte al instanţei buzoiene.
Ciprian STERIAN