O situaţie incredibilă a fost descoperită de medicii pneumologi buzoieni. Trei cadre didactice care predau la şcoli din judeţ au fost diagnosticate cu tuberculoză, după mai multe luni de activitate la catedră. Profesorii purtători ai bacilului Koch au predat la Liceul Agricol, la Liceul Sportiv şi la Şcoala Generală din localitatea Cândeşti, până când au fost depistaţi bolnavi de TBC. La această situaţie s-a ajuns după ce profesorii nu au mai fost obligaţi să efectueze radiografii pulmonare, la fiecare început de an şcolar, aşa cum se întâmpla până în anul 2006.
Pentru că Guvernul a scos această obligativitate şi a tăiat fondurile cu care se plăteau radiografiile profesorilor, puţine cadre didactice mai fac aceste analize, înainte de deschiderea şcolilor.
Mai grav este că odată ajunşi în comunitate, bolnavii de TBC pot împrăştia cu foarte mare uşurinţă microbul responsabil de apariţia tuberculozei. Ca urmare a depistării celor trei cadre didactice purtătoare de bacil Koch, circa 800 de elevi din 29 de clase au fost testaţi pentru a vedea dacă au contractat microbul.
”S-a suspendat controlul la cadrele didactice însă aceasta e o problemă care trebuie luată în discuţie, în continuare. Trebuie rezolvată cumva, trebuie reglementată prin lege, prin măsuri luate la nivel local, printr-o atitudine mai cooperantă a profesorilor. Un calcul simplu arată că o radiografie la un profesor e mult mai ieftină decât riscurile care sunt într-o colectivitate în momentul în care avem un asemenea caz”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă medicul Crenguţa Frânc.
Acelaşi medic a adăugat că profesorii trebuie să dea dovadă de o mai mare înţelegere şi să accepte să fie supuşi o dată la an unui control care costă într-o radiografie, al cărei efect asupra organismului este echivalent cu radiaţiile acumulate după zece zile de concediu la mare, şi nimic mai mult: „am avut astfel de cazuri şi în trecut. Probabil, combativitatea cadrelor didactice şi a sindicatului care îi reprezintă a fost mai mare decât apelul nostru. Întotdeauna, se pune în balanţă dreptului omului a opta pentru un control medical însă trebuie luat în calcul riscul la care sunt expuse persoane sănătoase care intră în contact cu un om bolnav”. La rândul său, medicul Elena Brâncuşi susţine că trebuie reintrodusă obligativitatea controalelor medicale la profesori, la început de an şcolar, pentru că numai aşa se pot reduce riscurile unor îmbolnăviri în masă cu bacilul Koch.
În judeţul Buzău, în prezent sunt aproape 350 de bolnavi de tuberculoză, cei mai mulţi provenind din mediul rural. Potrivit medicilor specialişti, majoritatea bolnavilor de TBC sunt persoane sărace, fără educaţie medicală şi care odată diagnosticaţi, nu acordă prea mare importanţă maladiei. Însă între bolnavii de TBC s-au aflat în ultimii ani şi ingineri, preoţi şi chiar medici, persoane care prin slujba lor, pot răspîndi cu mare uşurinţă bacilul Koch.
Au predat cumva intentionat cu TBC-ul pe ei? Sa se intrebe medicii de ce nu fac toti elevii analize specifice. Poate cineva sa estimeze momentul imbolnavirii ?Atentie mare in nuantarea lucrurilor. Slabut cu cenusia materie .Cenusie ?Mai mult euglena verde !