Peste 260 de acţiuni în instanţă a avut de reprezentat Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (S.Î.P.) Buzău, în ultimul an, totalul dosarelor aproape triplându-se faţă de anii precedenţi. Cifrele arată un record în domeniu, iar situaţia de la Buzău nu este unică. Procesele cuprind un număr mare de membri, la un dosar reprezentând o acţiune în instanţă fiind cuprinse mai multe unităţi şcolare, astfel că, se poate spune, nu există unitate de învăţământ care să nu fie certată cu administraţia publică locală sau naţională.

Din cele 261 procese deschise de S.Î.P. Buzău, în ultimul an, pe locul întîi se află cauza neplăţii indemnizaţiei de concediu integral, fără diminuarea de 25%, cu 129 dosare, din care, în primă instanţă, au fost admise 16 şi respinse 72, aflându-se pe rol 39. Tot aici, 8 dosare sunt irevocabile prin nerecurare, iar alte 60 sunt în faza de recurs. Pe al doilea loc al proceselor se află cauza reîncadrării personalului didactic, cu 95 de dosare, din care, 15 dosare pierdute irevocabil, 12 dosare câştigate irevocabil, 68 de dosare suspendate pentru a se pronunţa Curtea Constituţională pe o excepţie de neconstituţionalitate invocată de juristul S.Î.P., Veronica Vorniciţa.

O altă cauză care a forţat profesorii sindicalişti să acţioneze consiliile locale, Inspectoratul Şcolar sau Ministerul Educaţiei în instanţă, este neacordarea banilor pentru cărţi, prevăzuţi de Legea nr. 315/2006, pentru perioada 01.01 – 03.07.2010, cu 8 dosare cuprinzând aproximativ 80 de unităţi şcolare, toate aflate în curs de soluţionare la Tribunalul Buzău. Cele 5 dosare pentru decontarea navetei au fost câştigate irevocabil, iar pentru anularea deciziilor de imputare, emise de primari pentru recuperarea unor sume de bani de la personalul din învăţământ, din 12 dosare, 6 au fost câştigate irevocabil, celelalte 6 dosare fiind în curs de soluţionare.

Un aspect de care depind deciziile judecătoreşti ţine de culisele tribunalelor. Vom reveni cu o „excursie” pe muntele de dosare din învăţământ.

Sorin DINCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.