Agricultorii din Râmnicu Sărat au ieșit în stradă, vineri,  nemulțumiți de atitudinea Comsiei Europene și a Statului Român care nu face nimic pentru a-i ajuta. Nemulțumirea agricultorilor de la Râmnicu Sărat s-a manifestat chiar în stradă, pe E85, drumul pe care circulă cea mai mare parte a cerealelor ce vin din Ucraina

„Am ales șoseaua europeană pentru că pe acest segment de drum european circulă camioanele care aduc cerealele din Ucraina și care ne-au afectat grav activitatea noastră. Ceea ce vedeți astăzi aici este disperarea agricultorilor din România față de nivelul slab al clasei politice de a ne reprezenta la nivel național și european. La acest moment se semnează contracte la 0,9-1leu pe kilogram ceea ce este mult sub costul de producție pe care îl putem scoate. Situația este foarte gravă. De o săptămână a început campania de primăvară iar prețurile sunt la peste 200 la sută față de acum doi ani și mai venim și după un an extrem de secetos”, a spus agricultorul Georgian Calotă.

O coloană formată din zeci de tractoare, camioane și alte utilaje agricole a ieșit pe E85 în dreptul localității Oreavul și a traversat municipiul Râmnicu Sărat la viteză redusă blocând circulația pe cea mai tranzitată șosea din județ.

„Este o mare supărare pe care o avem toți producătorii agricoli, problemele sunt multiple. Prima doleanță este gestionarea acestui trafic de cereale ce vine din zona Ucrainei. Într-un regulament nr. 870 Comisia Europeană a stabilit să se facă un culoar de trecere. Din păcate statul român nu a știut să gestioneze acest lucru. Nu s-au făcut analize fitosanitare asupra mărfii care este neconformă calitativ sau modificată genetic. Noi avem tot felul de condiționalități avem prețuri foarte mari de exploatare. Protestul nostru dorește să atragă atenția Comisiei Europene și vrem să fim tratați ca stat membru al UE. Nu avem nici o problemă cu fermierii ucraineni este un război este crunt ce se întâmplă la dumnealor dar noi ne dorim protecție de la statul român, sunt niște măsuri și niște decizii care se iau foarte prost. Nu demonstrăm politic, nu cerem demisii, nu cerem să se spargă asta în capul cuiva anume. Probleme sunt peste tot nu doar la producătorii de cereale ci pe tot lanțul agroalimentar. Crescătorii de animale de exemplu, se vinde laptele cu 1,7 lei la poarta fermei și noi cu toții cumpărăm acest lapte cu 10-12 lei litrul. Undeva e o problema sau mai bine zis un lanț de probleme”, spune Ionuț Cercel președinte al unei cooperative agricole.

Mirel Vintilă, fermier în zona Ghergheasa spune ca interesele statului sunt ca producătorii români să fie nevoiți să își vândă afacerile. De asemenea, el este de părere că politicienii nu își întorc fața spre agricultori decât în anii electorali când le cer acestora să îi voteze.

„Tragem concluzia că se dorește să ne vindem fermele, să le ia străinii și noi să fim mulțumiți dacă scăpăm fără datorii. Astea cred că sunt interesele. Noi ajutăm politicul când vin la alegeri și ne solicită sprijin dar ei pe noi nu ne sprijină deloc. Avem leasing-uri pe utilaje pentru că mereu am fost doar pe linia de plutire”, a spus Mirel Vintilă fermier din zona Ghergheasa.

2 COMENTARII

  1. […] am fost doar pe linia de plutire”, a spus Mirel Vintilă fermier din zona Ghergheasa.The post Protest al agricultorilor la Râmnicu Sărat. EI au ieșit cu utilajele pe E85 drumul pe care trece … first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.