Public puțin dar valorors, astăzi, la mitingul aerian organizat în memoria generalului Grigore Baștan. Chiar dacă numărul de avioane participante la eveniment a fost redus și nici spectatorii nu au venit în număr prea mare la cea de 25-a ediție a ”Memorialului general Grigore Baștan”, organizatorii s-au declarat mulțumiți că mulți cunoscători în ale zborului cu parașută au luat parte la manifestare. Cel mai vârstnic parașutist român brevetat în 1941, Laurențiu Mărginean și prima femeie pilot brevetată în România după război, Ruxandra Agache, au fost decanii de vârstă care au luat parte la sărbătoarea de astăzi de pe aerodromul Buzău. Pe lânga ei au ales să participe la eveniment foști și actuali parașutiști de la unitățile din Buzău dar și parașutiști sportivi și piloți ai Aeroclubului României. Spre deosebire de concursurile organizate în anii anteriori, anul acesta doar parașutiștii sportivi au participat la manifestarea anuală organizată de Fundația general Grigore Baștan, parașutiștilor militari fiindu-le impuse reguli noi care nu le-au mai permis efectuarea de salturi din avioanele de tip Antonov 2, după accidentul petrecut în vara anului trecut la Tuzla. Chiar și așa, parașutiștii de la Aeroclubul României au încântat privirile celor prezenți iar acrobațiile piloților au dat ceva emoții asistenței prin evoluțiile la joasă înălțime.
”Simt o bucurie incomensurabilă când am ocazia să văd piloții. În gândul meu spuneam figurile pe care le făceau și pe care comentatorul le prezenta publicului. Am fost pilot de înaltă acrobație și am făcut tot felul de lupinguri, ranversări și toată acrobația inversă. Și acum m-aș urca în avion cu toată dezinvoltura și mi-ar trebui doar puțin timp să mă acomodez cu manșa și palonierul”, a declarat Ruxandra Agache, prima femeie pilot brevetată după război.
Evenimentul de azi a avut însă o dublă semnificație: a marcat 25 de ani de la organizarea primului „Memorial general Grigore Baștan” dar și împlinirea a 41 de ani de când generalul Grigore Baștan a stabilit recordul, nedoborât până astăzi, de a sări cu parașuta de la aproape 10 mii de metri.
”Memorialul este un concurs simbolic care unește parașutiștii militari cu cei civili și ne-am gândit să nu pierdem momentul și să sărbătorim astăzi atât 25 de ani de la prima ediție a Memorialului cât și 41 de ani de la stabilirea recordului încă nedoborât. Suntem fericiți că avem aproape mulți parașutiști și mulți iubitori, că am reușit să oferim buzoienilor un spectacol. Sperăm într-o ediție viitoare să fim mult mai activi pentru că avem și concursul Aeroclubului României iar când vine vorba de zbor toată lumea se unește”, a încheiat Valentina Baștan, fiica generalului Grigore Baștan.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.