Un scandal de proporții a avut loc astăzi într-un cartier din orașul Râmnicu Sărat, unde un executor judecătoresc a mers să evacueze o casă a unei familii de romi care s-a împrumutat la cămătari și care nu și-a mai putut plăti datoria, atât executorul cât și polițiștii fiind la un pas de a fi linșați de cei care au sărit în apărarea proprietarilor. Peste 200 de oameni au sărit să își apere vecinii ajunși în situația de a fi evacuați din casă, după ce nu au mai putut înapoia banii unor cămătari din Focșani. Spiritele s-au inflamat în momentul în care executorul împreună cu cămătarii, însoțiți de polițiști, au mers să-i evacueze pe oameni din propria locuință. Forțele de ordine, dar și executorul și cămătarii, au fost atacați cu pietre iar pentru a scăpa de furia localnicilor, mascații au fost nevoiți să folosească sprayul lacrimogen.

Vecinii familiei evacuate au povestit astăzi că aceștia au ajuns în situația de a fi evacuați din casă după ce s-au împrumutat 5000 de euro la niște cămătari din Focșani, bani pentru care au girat cu casa. Cum nu au mai putut plăti la timp, datoria a ajuns la 75.000 de euro, iar pentru recuperarea sumei, cămătarii s-au adresat instanței, magistrații dându-le câștig de cauză . Astăzi, cămătarii însoțiți de un executor judecătoresc și de polițiști au venit să își ia în primire bunul câștigat, însă aici au dat de vecinii proprietarului, revoltați din cale afară de faptul că autoritățile le permit cămătarilor să facă legea. Fără să se gândească la consecințe, oamenii au început să arunce cu pietre în executorul judecătoresc, în polițiști și mascați și chiar în jurnaști.
Pentru a-și face loc prin mulțimea înfuriată, mascații au fost nevoiți să folosească sprayurile lacrimogene din dotare. Nici după ce noii proprietari au fost urcați în mașinile Poliției, spiritele nu s-au calmat. Mulțimea furioasă și-a continuat tirul cu pietre asupra mașinilor oamenilor legii și asupra mașinilor lor. „Are o firmă de construcții, s-a împrumutat la ei că nu mai avea materiale, că noi facem cu materiale noastre lucrările, i-a dat la o lună dobânda cât a cerut iar după ce a terminat lucrarea i-a dat 10 mii în loc de 5 mii. Apoi dacă ei trăiesc numai din șmecherii l-a forțat cu pistolul la tâmplă să semneze un act, i-a luat mașina și acum vine să îi ia și casa” a declarat Cornelia Chiriac, o cunoștință a romilor evacuați astăzi.
Și socrul proprietarului confirmă în parte varianta femeii: „ i-am dat banii cu vârf și îndesat, l-a prins pe ginerele meu, l-au băgat 20 de inși acolo și l-au pus să semneze obligat actele că are să îi dea 75 mii de euro, că așa cer ei. De la cât s-a plecat? De la 5 mii de euro, 10 mii. Și acum ei l-au pus să dea 75 de mii de euro, i-a luat mașina, două mașini i-a luat. Întotdeuna le-a dat bani și acum l-a prins la înghesuială și l-a pus de a semnat acte de 75 de mii de euro și obligat a semnat.”
Mulțimea s-a calmat abia în momentul în care noii proprietar și executorul judecătoresc ajutați de jandarmi au reușit să plece de la fața locului. În ceea ce-i privește pe proprietarii casei, aceștia au fost în cele din urmă evacuaţi iar locuinţa a fost pusă sub sechestru şi a intrat în proprietatea cămătarului.
”Am fost solicitați pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătorești. Spiritele s-au încis la un moment dat însă până la urmă oamenii și-au dat seama, au înțeles că e vorba de o hotărâre a instanței civile și că trebuie să se conformeze. Vă pot spune că niciunul dintre oamenii de aici nu a venit la Poliție să facă reclamatie că sunt victime ale unor cămătari”, a declarat adjunctul șefului Poliției din Râmnicu Sărat, comisar Iulian Șerban.
Până la acest moment, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus plângere în calitate de victimă a vreunei infracţiuni. Poliţiştii buzoieni continuă activităţile în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în altercaţie, pentru a le sancționa, conform legii.

Ciprian STERIAN

Citește și: Bărbatul acuzat de cămătărie de romii din Zidari este un fost fotbalist vrâncean. El a mai încercat să-i execute silit pe râmniceni dar Tribunalul Buzău a anulat decizia

21 de persoane, identificate de poliţişti, ca fiind cele care au provocat războiul din cartierul râmnicean Zidari

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.