Redistribuirea personalului medical și auxiliar din spitalele vizate de transformarea în aziluri de bătrâni a ajuns la final. După ce au tras linie, autoritățile medicale au formulat și câteva concluzii-deloc liniștitoare pentru cei care s-au trezit, peste noapte, că trebuie să părăsească locul în care au muncit poate și zeci de ani. Deși aproape toți medicii si asistenții din spitalele desființate au primit în mână hârtie de redistribuire pe post, nu se știe pentru ce perioadă ei vor fi menținuti în activitate. Și asta pentru că managerii care i-au angajat nu vor avea cu ce să-i plătească, dacă Ministerul Sănătății nu va suplimenta fondul destinat cheltuielilor de personal.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Buzău, cele mai multe cereri de angajare au venit pentru Spitalul Județean Buzău. 44 de medici și asistenți care până nu demult își desfășurau activitatea într-unul din spitalele desființate au optat sa lucreze în cea mai mare unitate spitaliceasca buzoiană. Printre aceștia, și un medic obstetrician-ginecolog, 21 de asistente medicale și un asistent social. Pentru locurile din Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca au fost contabilizate 28 de cereri formulate în mare parte de asistenți medicali. La Nehoiu, patru halate albe au cerut să lucreze iar la spitalul din Smeeni, unul. Cel mai ocolit de medici și asistenți a fost Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, acolo unde nu și-a dorit nimeni să lucreze.
Dupa redistribuire, cifrele nu par deloc îngrijorătoare. Doar cinci persoane au rămas pe dinafară, fiind vorba despre medici care au optat pentru redistribuirea în alte județe ori despre asistente medicale care au reușit să se angajeze in clinici ori farmacii private. Aceasta în timp ce 18 cadre medicale s-au retras de la redistribuire, preferând să rămână să lucreze la căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă.
”În acest moment, cinci persoane încă nu au fost redistribuite, sunt 3 medici care au optat pentru etapele 2 și 3 de redistribuire iar 2 persoane nu s-au prezentat. Pentru restul, toate persoanele au fost preluate la spitalele pentru care au optat, Spitalul Județean 44 de persoane, Spitalul de Psihiatrie Săpoca 28, Nehoiu, 4 persoane, la Smeeni o persoană și la Seviciul de Ambulanță o persoană, un șofer. Nu am știință în acest moment de refuz al încadrării dar categoric nici o persoană nu a refuzat distribuirea”, a declarat, ieri, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.
Dincolo de aceste cifre rămâne însă teama că oamenii nu vor avea cu ce să fie plătiți de managerii spitalelor care și așa se confruntă cu o criză a banilor destinați cheltuielilor de personal. Chiar dacă în teritoriu a fost trimisă o adresă de la Ministerul Sanatatii care precizează ca bugetul pentru salarii va fi suplimentat, nu se știe dacă această suplimentare va acoperi integral plata tuturor angajaților preluați în aceste zile
”Din câte știu eu, nu există intenția managerilor ca din persoanele redistriubuite să fie refuzate. Am discutat cu ei, fiecare moment, fiecare informație am discutat-o deschis ca să nu se producă o astfel de situație. E adevărat că managerii au fost foarte reticenți, gândindu-se la finanțare. E acel plafon maxim de 70 la sută cheltuieli de personal iar asta i-a pus pe gânduri pe directorii spitalelor”, a adăugat șeful DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.
De pildă, la Spitalul din Nehoiu, în cazul celor patru persoane preluate în urma redistribuirii, angajarea lor a fost acceptată de managerul unității, însă doar pe jumătate. Mai exact, cei patru, trei asistenti medicali și un registrator, vor lucra și vor fi plătiți, cel puțin până în vară, doar pentru jumătate de normă.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.