În România, de-a lungul ultimilor ani, domeniul construcţiilor a cunoscut nenumărate fluctuaţii şi schimbări. Apariţia obligativităţii de a angaja un diriginte de şantier şi înăsprirea avizelor necesare pentru ridicarea unui imobil sunt doar câteva dintre ele. În acest sens, magazinul online eMenatwork.ro a realizat un studiu de piaţă pentru a află câte firme de construcţii există în Buzău şi cât de interesaţi sunt locuitorii din judeţ de achiziţionarea de materiale de construcţii din mediul online.

Atunci când vine vorba despre demararea unor lucrări de construcţie sau consolidare, angajarea unui diriginte de şantier reprezintă una dintre cele mai importante reguli de care orice proprietar trebuie să ţină cont. Până la jumătatea anului 2015, această măsură era obligatorie doar în cazul proiectelor complexe, de anvergură. Odată cu modificarea legii nr. 10/1995, a fost introdusă obligativitatea existenţei unui diriginte (coordonator) de şantier pentru orice tip de construcţie, chiar şi în cazul caselor de la ţară.

Practic, cele mai importante sarcini pe care trebuie să le aibă un diriginte de şantier sunt:

I. Verificarea autorizaţiei de construcţie şi a documentelor aferente
ÎI. Selectarea materialelor de construcţii
III. Supravegherea modului în care se desfăşoară lucrarea
IV. Sesizarea unor eventuale probleme apărute pe şantier
V. Verificarea respectării standardelor de calitate
VI. Oferirea de consultanţă viitorului proprietar al construcţiei

Dirigintele de şantier este persoană cheie din întregul proces de construcţie, fiind cel care se asigura că lucrarea decurge conform planului stabilit. Mai mult decât atât, acesta reprezintă proprietarul în faţă proiectantului, a muncitorilor, a furnizorilor de materiale etc. În cazul în care legea nu este respectată, persoanele în cauza pot fi pedepsite cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Cu ajutorul informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi a datelor înregistrate de Google în ultimele 24 de luni, magazinul online eMenatwork.ro a realizat o cercetare de piaţă care evidenţiază, în linii mari, situaţia domeniului construcţiilor din judeţul Buzău.

La jumătatea anului 2016, în Buzău existau 242 de diriginţi de şantier autorizaţi de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Din acest punct de vedere, Buzău se situează pe locul 21 în topul judeţelor cu cei mai mulţi specialişti, pe primul loc fiind Bucureşti, iar pe ultimul Covasna. În ceea ce priveşte numărul firmelor de construcţie existente în judeţ, Buzău se află pe poziţia 25 la nivel naţional, cu o scădere de 1,01% a acestora în ultimii 5 ani.

Locuitorii din judeţul Buzău au devenit din ce în ce mai interesaţi de achiziţionarea materialelor de construcţie necesare din mediul online, dovadă fiind creşterea volumului de căutări cu 18,77% în ultimele 12 luni. Din acest punct de vedere, Buzău ocupă locul 12 la nivelul întregii ţări.
De ce îşi doresc oamenii să cumpere astfel de produse de pe Internet şi renunţă la obiceiul de a mai merge în magazinele obsnuite? Răspunsul este cât se poate de simplu. Economisesc timp, intră rapid în posesia produselor dorite şi, de foarte multe ori, beneficiază de preţuri avantajoase.

1 COMENTARIU

  1. Poate fi diriginte de santier un absolvent al Institutului de Constructii din Bucuresti, Facultatea de Constructii Civile Industriale si Agricole, in anul 1973 si a obtinut nota 9 (noua) la examenul de Diploma?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.