Firmele de asigurări plasează Buzăul în categoria județelor cu risc crescut de inundaţii şi se aşteaptă la daune importante în urma topirii zăpezii. Ba chiar și hidrologii se aşteaptă la inundaţii, însă nu în apropierea albiilor rîurilor,așa cum s-a întâmplat în 2005, ci mai degrabă în localităţile de cîmpie unde apa rezultată din topirea zăpezii nu va putea fi înghiţită de pământ. Chiar dacă în perioada imediat următoare prognoza nu dă motive de îngrijorare până la urmă temperaturile vor crește și, inevitabil, zăpada se va topi. Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău Ialomița au declarat că pericolul pândește mai ales în localitățile de câmpiie unde, după topire, pate apărea fenomenul de băltire ceea ar dăuna în primul rând construcțiilor vechi.
De altfel, nivelul apei în sol este deja crescut în urma topirii lente a zăpezii iar foarte curând pământul va atinge nivelul de saturaţie și apa nu va mai putea fi înghițită.
Recent chiar și responsabili ai Agenției Organizației Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului la Dezastre au avertizat că în urma topirii zăpezilor în estul și sud-estul europei ar putea exista zone în care inundațiile ar putea provoca chiar și pierderi de vieți omenești.
Buzăul a fost inclus, de către societățile de asigurare, alături de alte 12 judeţe într-o listă cu risc maxim de inundaţii. Asigurătorii preconizează cp principalele probleme vor apărea în zonele rurale unde cele mai afectate vor fi casele cu pereţi din cărămidă nearsă, lemn, paiantă sau chirpici. Pentru că de anul trecut asigurarea locuințelor a devenit obligatorie proprietarii care nu le-au încheiat şi vor fi afectaţi de inundaţii nu vor mai primi ajutoare de la stat pentru refacerea gospodăriilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.