Banca Comercială Română vinde ce a mai rămas din ferma Piscicolă Costeiu, situată în localitatea Banița din comuna Săgeata. Situația la fosta baltă din comună se prezintă dezastruos dar cu toate acestea banca speră să obțină din valorificarea ruinelor peste 5 miliarde de lei vechi.
Ferma piscicolă Costeiu a fost reamenajată în urmă cu mai muți ani în urma derulării unui proiect SAPARD în valoare de 500.000 de euro de firma Vivian Auto Gaz, aparținând familiei actualului primar al municipiului Râmnicu Sărat, Viorel Holban.
După reamenajare ferma a funcționat o perioadă bună de timp mai ales că în urma modernizării cu ajutorul fondurilor SAPARD exista o clauza potrivit căreia activitatea trebuie să fie menținută cel puțin 5 ani.
Cu ajutorul banilor primiți de la SAPARD la Balta Costeiu s-au amenajat clădirile administrative, canalele și stațiile de pompat, au fost puse la punct o stație de reproducere, depozite și o ghețărie iar balta ajunsese să găzduiască tone de pește. Cu toate acestea localnicii spun că nu aveau habar ce se întâmpla cu peștele produs aici pentru că paza era foarte strictă.
„S-a investit foarte mult dar nu am văzut o coadă de pește cât timp firma a activat aici. După mine SAPARD ar fi trebuit să îi oblige să țină ferma în funcțiune nu 5 ci 20 de ani. După ce au plecat însă, pește a rămas o groază iar dacă cineva era interesat se putea vinde peștele sau chiar și clădirile rămase dacă erau puse gaj și banca nu își mai primea banii. Acum am auzit că banca scoate la vânzare ferma și cere peste 5 miliarde dar nu știu cine ar cumpăra așa ceva ”, a declarat viceprimarul comunei Săgeata, Vasile Dragu.
După plecarea primarului municipiului Râmnicu Sărat, Viorel Holban din societatea care administra balta, lucrurile au început să scârțâie. Firma a abandonat ferma iar lumea a început să dea năvală știind că este pește mult și nimeni nu percepe nici o taxă pentru pescuit.

„Veneau mașinile aici bară la bara, stăteau la grătare, la pescuit și nimeni nu le cerea nici un ban. După ceva vreme nu s-au mai mulțumit cu ce prindeau la undiță și au început să dea drumul la apă, care mai știau, care mai lucraseră pe aici până într-o noapte când au uitat să mai închidă apa și toată apa din baltă s-a scurs. Au rămas atunci tone de pește pe uscat și am devenit celebri în toată țara. Au venit cu remorci cu camioane au luat cât s-a putut lua dar la un moment dat fiind pește foarte mult acesta a murit din lipsă de oxigen și atunci au venit pompierii și au încărcat zile întregi la camioane de pește pe care au fost și l-au ars ca să nu îl mai ia oamenii și să se îmbolnăvească. După acest episod lumea a devastat tot. În 6 luni numai era nimic întreg. S-au furat uși, ferestre, tavane, țevi stații de pompare și au luat chiar și un turn din ala mare de apă care era aici”, a declarat viceprimarul comunei Săgeata, Vasile Dragu.
Balta Costeiu, așa cum este cunoscută în zonă, se întindea pe o suprafață de mai bine de 200 de hectare însă în momentul de față nu se mai găsește fir de apă iar în unele locuri s-au găsit binevoitori care să are pământul. Locul unde acum câțiva ani se găseau tone de pește acum nu mai este bun decât de pășunat.
„S-a greșit foarte mult la treaba asta mai ales că dacă ferma funcționa aici aveam si noi ce pune pe masă dar existau și vreo 10-20 de locuri de muncă. Faptul că banca vine acum și vrea să vândă nu cred că va schimba cu ceva lucrurile. Clădirile sunt distruse, canalele la fel, țevile au fost tăiate și în situația asta cine să vină să cum pere aceste lucruri. Nici terenul nu se poate folosi pentru că tot ceea ce era odată luciu de apă, peste 200 de hectare, aparține comunelor Săgeata și Robeasca”, a precizat viceprimarul Vasile Dragu.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Ce sa spun domnul Dragu Vasile e suparat ca nu a putut el fura si falimenta aceasta ferma si sa duca afacerea in colaps cum de altel a facut el cu toate afacerile sale care le-a avut exemplu SC.DDV COMPRODUCT.SRL etc. un snapan si un hot ordinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.