UPDATE  16:00

În judeţul Buzău sunt 25 LEA afectate total, 10 afectate parţial, 386 posturi de transformare avariate, în 32 de localităţi fiind opt stâlpi rupţi, conductoare rupte, 35 de console rupte parţial în municipiul Buzău, aproximativ 35.000 consumatori rămânând fără energie electrică din cauza viscolului, ninsorii şi gheţii de pe conductoare.

 

S-au oprit ninsorile dar acum vântul puternic creează adevărate probleme, spulberând zăpada în tot județul. Pentru a ajunge la timp la serviciu, oamenii au fost nevoiţi să plece de acasă cu zeci de minute înainte. E o vreme extrem de capricioasă de care nu vom scăpa nici astăzi şi nici în zilele următoare pentru că meteorologii anunţă, din nou, temperaturi extrem de scăzute. Drumurile naționale ce tranzitează Buzăul sunt închise, singurul drum funcțional la această oră fiind DN10 Buzău-Brașov pe care nu au voie decât autovehiculele de până la 3,5 tone. Alături de drumurile naționale râmân închise și la această oră și alte 21 de drumuri de interes județean:
– DJ 203D, între Smeeni – Brădeanu – Scutelnici;
– DJ 203N, între Ruşeţu – limita cu judeţul Brăila;
– DJ 102H, de la limita cu judeţul Prahova – Amaru – Gl. Siliştea – Cotorca – limita cu judeţul Ialomiţa;
– DJ 203C, între Movila Banului – Clondiru / Pogoanele – Brădeanu – Florica – Mihăileşti – Câmpeni – Movila Banului;
– DJ 203E, între limita cu judeţul Ialomiţa – Padina – Ruşeţu;
– DJ 203I, între Cilibia – Pogoanele – Gl. Siliştea – limita cu judeţul Ialomiţa;
– DJ 214A, între Caragele – Luciu – Largu – Ruşeţu;
– DJ 203K, Vadu Paşii – Săgeata – Robeasca – limita cu judeţul Brăila / Luncile – Plaiul Nucului;
– DJ 220, între Poşta Câlnău – Boboc – Cochirleanca – Bălăceanu – Ghergheasa – Boldu / Murgeşti – Pardoşi – Buda – Valea Salciei;
– DJ 203A, între Rm. Sărat – Ghergheasa / Rm. Sărat – Grebănu / Podu Muncii – Câmpulungeanca – Mărgăriteşti;
– DJ 203, între Valea Râmnicului – Ziduri – Bălăceanu;
– DJ 202, între Rm. Sărat – Puieşti – limita cu judeţul Vrancea;
– DJ 202C, între Puieşti – limita cu judeţul Vrancea;
– DJ 216, între Puieşti – Măcrina;
– DJ 202E, Rm. Sărat – Voetin;
– DJ 204C, Vintilă Vodă – Săruleşti – Bisoca;
– DJ 215A, Izvorul Dulce – Blăjani;
– DJ 204M, Mânzăleşti – Jgheab;
– DJ 203H, Rm. Sărat – Buda – Al. Odobescu;
– DJ 103R, de la intersecţia cu DN 1B – Găgeni – Vintileanca – Amaru;
– DJ 203G, Tisău – Ciolanu.

Autorităţile au pierdut șirul localităţilor rămase fără curent electric. Dacă ieri, erau peste 12 mii de oameni care nu aveau energie electrică în gospodării, astăzi, nu mai ştie nimeni amploarea avariilor la reţelele de tensiune. Şi, ca tabloul să fie complet, în această dimineață cartiere întregi nu au curent electric. Peste noapte au apărut avarii în zonele Unirii Sud, Unirii Nord, Bazar, Micro 3, Broşteni şi Dorobanţi. Aceste defecțiuni au fost cauzate de vîntul puternic, de ninsori şi de depunerile de gheaţă care au dus la ruperea a zeci de stălpi, la ruperea conductorilor sau a consolelor.
Pentru că nu mai fac faţă situaţiei generate de iarna potrivnică, responsabilii de la Electrica au cerut ajutorul colegilor din Prahova. Conducerea societăţii furnizoare de electricitate a solicitat, azi-noapte, și sprjinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca cele 50 de echipe de muncitori să poată răzbi cât mai repede iar oamenii să beneficieze de curent electric în scurt timp. Astfel, ISU a pus la dispoziția echipelor de la Electrica Buzău care lucrează în oraș autoscara din dotare, însă nici aşa nu se ştie când vor fi rezolvate toate defecţiunile.
Între timp, din cauza drumurilor impracticabile, zeci de localități sunt izolate iar oamenii nu mai au posibilitatea să se aprovizioneze cu alimentele de bază. Tocmai de aceea Inspectoratul pentru Situații de Urgență a decis să plece către localitatea Smeeni cu 500 de pâini pentru spital și căminul de bătrâni din localitate. De asemenea, salvatorii vor duce la spital și un butoi de 200 de litri de motorină necesară funcționării generatorului de curent de la spital pentru că nici la Smeeni nu s-au rezolvat problemele legate de alimentarea cu energie electrică.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.