Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău și a Direcției de Sănătate Publică reacționează față de afirmațiile apărute în spațiul public potrivit cărora ar „ascunde prezența în secția de Neonatologie a stafilococului auriu și astfel devin complici la îmbolnăvirea a zeci de noi născuți și a mămicilor, dar și a personalului din maternitate.”

Într-o conferință de presă susținută miercuri de managerul unității sanitare, Claudiu Damian și de medicul epidemiolog Carmen Scîntei, au fost făcute o serie de precizări potrivit cărora datele prezentate în spațiul public pot fi interpretate eronat și pot produce panică în rândul populației.

„În Spitalul Județean este totul sub control, nu se pune viața în pericol a pacienților și mai ales a copiilor. Vreau să asigur mămicile care vin să nască la Maternitatea Buzău că pot veni liniștite și nu avem probleme în acest sens”, a declarat managerul S.J.U. Buzău Claudiu Damian.

Totul a pornit de la publicarea în spațiul public a unui document intern prin care conducerea DSP Buzău recomandă, în urma unui control la Maternitatea Buzău, luarea urgentă a unor măsuri de dezinfecție suplimentară cât și a unor noi reguli pentru personalul medical și pentru vizitatori.

„Nu avem infecții asociate asistenței medicale în secția de nou născuți. Autocontroalele s-au făcut în cadrul unui plan program pe care orice unitate sanitară este obligată să le facă și să le aplice și au rolul de a ne sensibiliza pe noi specialiștii despre posibilitatea apariției unor riscuri care pot declanșa fenomene epidemiologice nedorite. Descoperirea unor germeni ne-a făcut să luăm atitudine dar ceea ce s-a descoperit la Maternitate este în cadrul normalului și nu am ieșit cu nimic din tipar față de alte unități sanitare ci chiar stăm mai bine ca alte unități sanitare. Avem o rată a infecțiilor asociate de 0,22 la sută dacă ne gândim că într-o secție cu risc rata acceptată este între 2 și 4 la sută. Pentru că încărcătura microbiană a fost mai mare pe fondul numărului mare de nașteri am impus realizarea unor dezinfecții terminale în toate spațiile acestui compartiment. Am impus un anume comportament în relația cu aparținătorii care reprezintă un factor de risc major mai ales pentru nou născuții. Am făcut față cu brio, încărcătura microbiană a fost eliminată dar am impus un nou program de dezinfecții terminale și curente care presupun un alt ritm, mult mai alert, tocmai pentru a nu ne confrunta cu situații similare altor maternități din țară”, a spus medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Totodată managerul S.J.U. a declarat că aceste infecții nu se pot ascunde dat fiind că acestea sunt declarate periodic la DSP, colectate la nivel de secții și transmise către manager care este obligat să le transmită mai departe.

Referitor la documentul apărut în spațiul public managerul S.J.U. Claudiu Damian spune că este un document prin care DSP Buzău a recomandat conducerii spitalului impunerea unor dezinfecții și a unor noi reguli de vizitare tocmai pentru a se limita numărul de infecții iar conducerea spitalului a dispus imediat implementare acelor măsuri nicidecum ascunderea infecțiilor. Totodată conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a se stabili cum a ajuns documentul în spațiul public și a anunțat organele abilitate pentru că fapta în sine contravine legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.