Peste 7300 de bătrâni din județul Buzău se zbat într-o sărăcie lucie și le va fi și mai greu de acum încolo. Casa de Pensii va pune în luna martie popriri pe pensii, la cererea primăriilor ori a băncilor, tuturor acestor oameni care nu și-au mai plătit dările către bugetele locale ori ratele pentru banii împrumutați de la diverse unități bancare ori case de ajutor reciproc.
Bătrâni şi neputincioşi, mulţi dintre bătrânii din Buzău ajung să se împrumute la bănci ori CAR-uri, apoi nu mai reuşesc să iasă din datorii. Alţii sunt în situaţia de a-şi drămui fiecare bănuţ în aşa fel încât banii să le ajungă pentru mâncare, medicamente şi pentru plata facturilor la utilităţi care, neachitate i-ar lăsa fără minimum de confort. În astfel de condiţii, multora nu le mai ajung banii pentru taxe şi impozite, de pildă, ori pentru plata eventualelor amenzi.
La acest moment, în judeţul Buzău, vorbim despre peste 7300 de pensionari aflaţi într-o stare de sărăcie cruntă cărora le vor fi puse în luna martie popriri pe pensii, după ce nu şi-au mai achitat datoriile către bănci ori CAR-uri ori au lăsat plata taxelor ori a amenzilor pe ultimul plan. Față de anul trecut, se constată o creștere a numărului de executări silite prin poprire pe venituri cu aproape o mie. Iar o creștere, de peste 22 % s-a înregistrat în luna februarie când peste 6500 de pensionari s-au trezit cu popriri pe pensii față de circa 5300 în luna similară a anului trecut. Cifrele sunt așadar, în creştere, faţă de anul trecut, şi arată clar cât de săraci sunt bătrânii noştri. Cele mai dramatice situaţii sunt acelea în care bătrânii au rate la mai multe bănci ori CAR-uri şi ajung în situația de a le fi reţinută chiar şi jumătate din pensie.
Poprirea pe pensie sau executarea silită pe venituri se realizează de Casa Judeţeană de Pensii la solicitarea autorităţilor locale sau a instituţiilor de credit, în situaţia în care cei cu datorii nu mai reuşesc să-şi achite fie taxele şi impozitele către primării, fie ratele către bănci ori CAR-uri. Executarea silită se face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti sau în baza unui titlu executoriu.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.