Scandal de proporții astăzi în satul Cândești. O familie care trebuia să își îngroape mortul în cimitirul din sat s-a trezit că nu poate duce treaba la bun sfârșit deoarece locul pe care era amplasat cimitirul fusese retrocedat iar noul proprietar nu mai permite înhumări pe proprietatea sa.

Familia care trebuia să își îngroape mortul în cimitir a tocmit doi gropari care au săpat groapa în cimitirul retrocedat iar când au fost aproape gata proprietarul terenului împreună cu oamenii legii au venit și i-au luat pe cei doi la secție pentru declarații. Cât timp cei doi gropari au dat explicații la Poliție, noul proprietar al terenului a astupat groapa făcută pentru înmormântare. Supărați că nu își vor putea îngropa mortul, rudele mortului i-au cerut socoteală celui care le-a vândut locul de veci, preotul Dorel Mihăilă, și i-au solicitat loc de veci în vechiul cimitir. Preotul a refuzat să dea curs cererii sătenilor pe motiv că în vechiul cimitir nu mai sunt locuri disponibile și astfel familia respectivă s-a trezit că nu mai are unde să își îngroape mortul. Pentru că scandalul risca să degenereze într-o bătaie în toată regula, pe fir au intrat și mascații care au venit în cimitir pentru a potoli spiritele si a-l apăra pe preot de furia oamenilor. Totul s-a rezolvat în momentul în care o rudă a familiei celui decedat a consimțit să îi cedeze un loc de veci pe care îl deținea în vechiul cimitir.

Conform enoriașilor din satul Cândești, toate aceste discuții nu ar fi avut loc dacă preotul, Dorel Mihăilă, nu ar fi dat locuri de veci pe un teren ce se afla în litigiu. În replică, cel acuzat susține că la momentul în care a dat locurile de veci către săteni, în 2001, exista o hotărâre a Consiliului Local Vernești prin care avea dreptul să înființeze un cimitir pe terenul respectiv. Numai că între timp, terenul a fost revendicat și după 10 ani de procese, a ajuns în posesia unei alte persoane care nu mai vrea să mai audă de înmormântări pe suprafața sa.

Nici autoritățile locale  nu sunt de acord cu acțiunile preotului din Cândești și spun că tot circul ar fi putut fi evitat dacă preotul nu ar fi oferit locuri de veci aflate pe un teren în litigiu.

„Nu cred că este normal ce a făcut preotul că a dat locuri de veci pe un teren aflat în litigiu. Pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat astăzi aici ar fi putut fi evitat dacă preotul ar fi oferit familiei defunctei un loc de veci în vechiul cimitir. Dânsul a refuzat acest lucru pe motiv că nu mai are locuri deși vedeți clar că sunt locuri libere în cimitir. Totul s-a rezolvat după ce o altă persoană a cedat un loc de veci ”, a declarat primarul comunei Vernști, Daniel Năstase.

De cealaltă parte, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului si Vrancei spun că preotul nu a greșit cu nimic și că vinovată de cele întâmplate astăzi ar fi justiția.

„Terenul a aparținut Parohiei Cândești și a avut destinația de cimitir. S-a ajuns ca el să fie revendicat și noul proprietar a câștigat în ultimă instanță după ani întregi de procese. Din nefericire, este o hotărâre juddecătorească pe care Arhiepiscopia o respectă dar trebuie ținut cont că un teren pe care a fost cimitir intră în circuitul public abia după 30 de ani de la ultima înmormântare. Preotul nu are nici o vină întrucât el a luptat pentru apărarea drepturilor enoriașilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzaului și Vrancei, preotul Adrian Ionescu.

 

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.