Elevii, ţintele directe ale degradării nivelului de trai

Conform datelor comunicate recent de reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică (DSP), şcoala buzoiană se confruntă cu probleme grave precum consumul prematur de alcool şi tutun. Peste 85 la sută dintre elevii chestionaţi de specialiştii DSP acuză oboseala provocată de orarul încărcat şi temele de acasă.

Tutun, alcool, sex şi, de restul, gânduri negre

DSP a efectuat un sondaj cu scopul de a identifica şi monitoriza riscul specific pentru sănătate, generat de comportamentele cu risc, iar la chestionarele lansate în rândul a 234 elevi din clasele V-VIII, răspunsurile au fost dintre cele mai îngrijorătoare. Astfel, 30 la sută din elevii ciclului gimnazial au fumat cel puţin o ţigară la 12-13 ani şi au băut băuturi alcoolice, iar 33 la sută îşi cumpără singuri ţigările de la magazin. Jumătate dintre cei chestionaţi stau între două şi cinci ore la televizor, iar 12 la sută din elevii de liceu s-au gândit la suicid. În ce priveşte comportamentul violent, 33 la sută din elevii de gimnaziu au fost violenţi la şcoală, în ultimele 12 luni. Pe de altă parte, specialiştii DSP au constatat că a scăzut vârsta primului contact sexual şi a crescut numărul de parteneri.

Sindromul de suprasolicitare

Venera Acsinte, DSP

Dintr-un eşantion de 247 de copii din clasele V-VIII chestionaţi, 85 la sută se consideră suprasolicitaţi şcolar prin complexitatea temelor şi volumul de lucru de acasă. Regimul alimentar şi de viaţă dezordonat a fost identificat în 45 la sută dintre cazuri. Doar 70 la sută dintre copii fac două ore de educaţie fizică pe săptămână şi numai 3 din o sută fac parte din echipe sportive sau practică un sport. În 29 la sută dintre cazuri sunt probleme în relaţia cu părinţii şi profesorii. „Având în vedere elementele stării de sănătate a copiilor din colectivităţi prezentate mai sus, considerăm că activitatea de asistenţă medicală şcolară în colectivităţile de copii trebuie menţinută şi întărită prin angajarea unui număr suficient de medici şcolari în municipii şi prin achiziţionarea de medicamente necesare asigurării asistenţei medicale de urgenţă în cele 65 de cabinete şcolare existente, o reţea şcolară sanitară insuficientă în acest moment. Considerăm necesară extinderea reţelei sanitare şcolare în mediul rural şi în oraşele mici care au colectivităţi cu un număr mare de copii şcolari şi preşcolari”, a arătat medicul Venera Acsinte, directorul DSP.

Având în vedere strânsa legătură dintre starea de sănătate a copiilor şi condiţia de mediu din colectivităţile de copii, alte măsuri propuse de instituţia citată sunt îmbunătăţirea continuă a condiţiei de mediu în special în mediul rural, prin distribuţia în sistem centralizat a apei potabile, colectarea igienică a reziduurilor fecaloid-menajere, îmbunătăţirea iluminatului natural şi artificial, achiziţionarea de mobilier şcolar ergonomic, respectând cerinţele Ministerului Sănătăţii.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.