Reprezentantul UNICEF Romania, Sandie Blanchet, împreună cu coordonatorul Biroului Regional UNICEF pentru Europa de Est, Philippe Douste –Ferry, cu președintele Comisiei pentru Educație, Tineret și Sport din Camera Deputaților, Angel Tîlvăr și cu președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, au vizitat joi școala gimnazială din Cilibia, unitate de învățământ unde a fost implementat un program de combatere a abandonului școlar cu sprijinul UNICEF.
Oaspeții au vizitat atât clasele unde învață elevii de gimnaziu dar mai ales grupa de preșcolari și clasa pregătitore, unde învață cei mai mici dintre copiii domiciliați în satele comunei Cilibia. Oaspeții au discutat atât cu elevii cât și cu cadrele didactice iar apoi au abordat modul cum dascălii din Cilibia împreună cu autoritățile locale și cu sprijinul părinților au reușit să aducă pe băncile școlii un număr impresionant de elevi proveniți din familii defavorizate.
„Satele au fost cele care și-au exprimat interesul pentru programul inițiat de noi, apoi comuna Cilibia a fost aleasă bazându-ne pe problemele cu care se confruntau și cu rata de absenteism și abandon școlar. Am reușit să aducem laolaltă toți specialiștii care lucrează cu copii, preotul, specialiștii din Primărie, asistentul social, polițistul, mediatorul școlar și asistentul medical și îi facem să lucreze împreună. Apoi, asigurăm training profesorilor din școală și apoi oferim cursuri de educație părinților, astfel încât ei să fie mult mai implicați în viața copiilor și în mod special în viața școlară și să înțeleagă rolul educației”, a declarat Sandie Blachet, reprezentant UNICEF pentru Romania.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a subliniat rolul pe care educația copiilor îl are în dezvoltarea societății și a felicitat administrația locală din Cilibia pentru efortul depus în amenajarea Școlii Gimnaziale din comună și atragerea elevilor către unitatea de învățământ.
„Copiii sunt ceea ce avem noi mai de preț iar educația lor, de care suntem toți responsabili, este cel mai bun lucru pe care îl putem oferi. Trebuie să asigurăm condițiile de acces la învățământ dar este important ca și părinții și copiii să realizeze cât de importantă este educația. Fără o educație bună este greu să îți găsești un loc de muncă și să te integrezi în societate. Sunt multe familii care fac eforturi mari pentru a-și aduce copiii la școală și pe ei trebuie să îi felicităm pentru ceea ce fac. Noi, ca autorități județene, intenționăm să sprijinim și să stimulăm copiii să meargă la școală și ceea ce mă bucură este că la Buzău au fost deschise 17 școli, fie noi sau renovate cu fonduri europene sau doar din contribuția autorităților locale. Educația este șansa noastră de a ne dezvolta ca societate și de a avea o viață mai bună”, a declarat președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu.
Totodată, primarul comunei Cilibia, Ion Enache, a mărturisit că învățământul a fost una dintre prioritățile sale de la preluarea mandatului din anul 2012.
„Tot ceea ce am realizat a fost făcut stând zi și noapte în comunitate și cu ajutorul oamenilor din comună care au pus umărul la tot ceea ce înseamnă construcție, scutind astfel banii care s-ar fi dus la firmele de profil cu care fondurile necesare ar fi fost mult mai mari”, a declarat primarul comunei Cilibia, Ion Enache.
La finalul vizitei la unitatea de învățământ din localitate, reprezentanții UNICEF însoțiți de autoritățile locale și de președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, au vizitat locuințele mai multor persoane defavorizate din Cilibia.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.