Seceta din acest an nu a adus doar necazuri agricultorilor buzoieni. Dacă în cazul legumicultorilor și cultivatorilor de cereale arșița nu a picat deloc bine nu același lucru se poate spune și despre viticultori. Chiar dacă din punct de vedere agricol 2012 a fost un an mult mai slab ca 2011 în ceea ce privește vița de vie lucrurile stau ceva mai bine. Cu o oarecare întârziere viticultorii au început deja culesul strugurilor de masă dar procesul este abia la început.
„La vița de vie s-a început culesul la strugurii de masă dar încă nu sunt acumulările de zahar cum ar trebui și zezonul este abia la început din cauza iernii care s-a întins până târziu”, a declarat dirctorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
Cu toate acestea, viticultorii sunt cei mai mulțumiți atâta timp cât, din primele semne, calitatea strugurilor va fi mult superioară celei de anul trecut.
„Producția de anul acesta va fi mai bună ca anul trecut având în vedere ca nu ne-am confruntat cu grindină pe acest sector și putem spune că sectorul viticol a scăpat până acum de această problemă. La vița de vie seceta nu are expunere așa de mare ca la celelalte culturi și oamenii spun chiar ca viței de vie îi merge mai bine la secetă deoarece se acumulează zaharuri ceea ce este benefic pentru vin. Calitatea vinului va fi foarte bună deoarece din cauza vremii și calitatea strugurilor este mai bună. Acum nu știm dacă cantitativ poate să fie mai bine ca anul trecut însă calitativ vor fi modificari mari”, a comcluzionat inginerul Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Are dreptate d-nul director, insa aceasta seceta afecteaza intr-o oarecare masura si calitatea vinului, deoareace acumularea de zaharuri(fructoza) nu se poate face cu atat de putina apa din precipitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.