Reprezentanții spitalelor din Buzău și Râmnicu Sărat se spală pe mâini după ce, în urma scandalului iscat în week-end la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, au ieșit la iveală aspecte terifiante. Medicul rezident George Mâncu, acuzat că și-a lovit cu pumnul o colegă în timpul serviciului, suferă de o boală psihică ce necesită tratament neuropsihiatric. Conducerile celor două unități spitalicești aruncă vina una pe cealaltă în legătură cu situația medicală a tânărului neurolog, care nu ar fi trebuit lăsat să profeseze în condițiile în care starea sa de sănătate ar putea pune în pericol atât colegii, cât mai ales pacienții care ajung să se trateze la el.
Managerul Spitalului Județean Buzău, medicul Marius Anastasiu, spune că nu a avut cunoștință de problemele de sănătate pe care le are medicul George Mâncu și că ar fi aflat de ele abia după producerea scandalului din week-end, consultând dosarul prezentat de acesta la angajarea în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat. De asemenea, medicul Anastasiu spune că s-a ajuns la această situație, de a apela la medici din județ pe perioade determinate, în baza unor contracte de colaborare, ca urmare a crizei de specialiști cu care se confruntă Spitalul Județean, la fel ca și restul unităților medicale din țară. Dar, nici asta nu justifică superficialitatea de care s-a dat dovadă la angajarea unui om căruia i se dau pe mâini oameni cu probleme de sănătate care ajung la spital pentru că au nevoie de ajutor și tratament de specialitate.
De cealaltă parte, directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, Felicia Vasile, declară că dosarul de angajare al medicului rezident George Mâncu este unul impecabil, testarea medicală anuală este în termen iar conform acesteia nu există dubii că medicul neurolog ar suferi de vreo boală. Deși realitatea contrazice ferm ceea ce apare în actele angajatorului.
Încercarea de a-l contacta pe medicul de medicina muncii care i-ar fi dat lui Mâncu calificativul „apt de angajare”, deși el are probleme de comportament, a fost sortită eșecului. Cadrul medical nu a fost de găsit la nici unul dintre cele două cabinete pe care le are în Râmnicu Sărat și și-a închis și telefonul mobil.
Astăzi, medicul George Mâncu a recunoscut că are o problemă de natura psihică și că ”a auzit” că ar trebui să urmeze un tratament permanent, fără a face însă acest lucru. Tol el susține că primește tratament pe numele mamei sale de la medicul Maria Cristache, cea care spune că pacientul nu se află în evidența sa, dar are cunoștință de problemele acestuia, de la mama sa, de asemenea pacientă a psihiatrului. Conform medicului Maria Cristache, George Mâncu prezintă o tulburare de personalitate polimorfă, anxietate dar se confruntă şi cu grave probleme de adaptare apărute cel mai probabil cu mult timp înainte, în anii facultății. În condiţii de stres el poate deveni agresiv şi îşi poate pierde discernămîntul.
Cristache a adăugat că nu s-ar fi ajuns în situaţia ca acest medic cu probleme psihice, să profeseze dacă colegii de la cabinetele de medicina muncii şi-ar fi făcut datoria. ” Pe medicina muncii lucrurile se fac superficial, lucrează fără teste, impardonabil, aceste controale la angajare trebuie sa se faca ca lumea nu de complezenţă”, a încheiat psihiatrul Maria Cristache, pasînd la rându-i responsabilitatea acestui caz scandalos asupra altora.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.