Cornel PITIS
Directorul Direcţiei Silvice Buzău, Cornel Pitiş, spune că retrocedarea către Gheorghe Ceteraş a celor peste 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii este ”nelegală şi netemeinică” şi că ”rapiditatea cu care s-au desfăşurat acţiunile ridică unele semne de întrebare”.
Din punctul meu de vedere şi al Direcţiei Silvice Buzău, retrocedarea celor 5.132,29 hectare către Societatea Forestieră Ardeleana, prin Ceteraş Gheorghe care a cumpărat drepturile litigioase, este nelegală şi netemeinică, având în vedere că această societate era un SRL înfiinţat în 1990 şi nu se încadra în prevederile Legii 18 şi a următoarelor privind retrocedarea fondului funciar. De asemenea, rapiditatea cu care s-au desfăşurat acţiunile, din 10 februarie 2011, când Gheorghe Ceteraş a cumpărat drepturile litigioase, până în 26 mai 2011, deci trei luni şi jumătate, când a fost pus în proprietate cu 5.132 de hectare, ridică unele semne de întrebare”, a declarat, miercuri, Cornel Pitiş.
Cornel Pitiş nu era director al Direcţiei Silvice Buzău în 2011, când s-a făcut retrocedarea pădurii.
El a precizat că Direcţia Silvică Buzău nu a fost parte în dosarul deschis la Judecătoria Pătârlagele, instituţia buzoiană fiind însă solicitată să intervină ”cu o cerere accesorie” de către Comisia Locală Gura Teghii, cererea fiind respinsă la al doilea termen de către Judecătorie.

”În acest dosar Comisia Judeţeană de fond funciar, care era parte în proces alături de Comisia Locală Gura Teghii, a fost de acord cu retrocedarea respectivei suprafeţe fără niciun fel de obiecţiuni. Şeful Ocolului Silvic Gura Teghii, în mai 2011, a procedat la punerea în posesie a acestei suprafeţe chiar dacă i s-a comunicat în scris de către Direcţia Silvică să nu facă acest lucru pentru că decizia Comisiei Judeţene 408 din mai 2011 a fost atacată în instanţă de către Direcţia Silvică Buzău, cerere care a fost respinsă. Deşi a încălcat grav ordinul Direcţiei Silvice, inginerul Mihalcea a rămas în continuare şef de Ocol, fără a se lua nicio măsură împotriva sa”, a afirmat Cornel Pitiş.

În 2011, director al Direcţiei Silvice Buzău era Aurel Stănciuc, în prezent consilier judeţean PDL şi director al Ocolului Silvic Râmnicu Sărat.

Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, care era jurist la Prefectură în perioada în care Gheorghe Ceteraş a fost împroprietărit ilegal cu peste 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii, a declarat, miercuri, că instituţia nu a atacat atunci decizia instanţei de retrocedare întrucât „nu au existat motive”, în condiţiile în care „anexa 37, privind reconstituirea suprafeţei de teren, era semnată de către toţi reprezentanţii în drept”.

„Îmi aduc aminte anul 2011, când pe ordinea de zi a fost propunerea Comisiei Locale de validare a unei hotărâri judecătoreşti şi a anexei 37 cu suprafaţa de teren reconstituită. Comisia Judeţeană a luat act de hotărârea judecătorească şi a validat anexa corespunzătoare pentru punerea în posesie. La baza hotărârii judecătoreşti a stat şi un raport de expertiză omologat de instanţă. În perioada de recurs, Comisia Judeţeană nu a formulat recurs, motivat de faptul că anexa 37, privind reconstituirea suprafeţei de teren, era semnată de către toţi reprezentanţii în drept. Mă refer aici la Comisia Locală şi la reprezentanţii Direcţiei Silvice”, a spus Buleandră.

Prefectul a precizat însă că Direcţia Silvică a atacat decizia Comisiei Judeţene din Prefectură prin care s-a validat hotărârea judecătorească, precum şi titlul privind reconstituirea titlului de proprietate, însă acestea au fost respinse în final de către instanţă.

„Ne aflam la vremea aceea în faţa unui titlu executoriu şi potrivit procedurilor, aşa se face. Se trimite hotărârea Comisiei Judeţene la toate instituţiile implicate” a explicat prefectul de Buzău.

Buleandră a mai afirmat că de la sediul Prefecturii Buzău au fost ridicate mai multe documente, iar un angajat al instituţiei a fost chemat recent la DNA, pentru declaraţii.

„Documentele au fost ridicate de la Prefectură ca şi în cazul altor speţe. E normal să ridice documente. E hotărârea comisiei judeţene. Comisia judeţeană e competentă să valideze şi să invalideze. În acest caz, comisia judeţeană a luat act de o hotărâre judecătorească şi a validat anexa 37 suplimentară, semnată de reprezentanţii comisiei locale Gura Teghii şi de un reprezentant al Direcţiei Silvice. În această situaţie a fost adoptată o hotărâre a comisiei judeţene prin care au fost aprobate propunerile cuprinse într-un referat al comisiei locale Gura Teghii. În comisia judeţeană, Prefectura are zece jurişti, comisia judeţeană nu are juristul ei propriu. Dar, toate referatele care ajungeau la Prefectură erau vizate în prealabil de instituţiile abilitate, după caz de ADS sau de Direcţia Silvică, fiindcă pe lângă comisia judeţeană funcţionează şi un colectiv de lucru care întocmeşte referate pentru a fi aprobate in comisia judeţeană”, a spus prefectul Maria Buleandră.

De asemenea, mai multe documente au fost ridicate de procurori şi de la Primăria Gura Teghii, iar mai mulţi angajaţi au fost chemaţi la audieri, a declarat, miercuri, primarul comunei Gheorghe Băcneanu.

Potrivit unor surse judiciare, în ultima perioadă la DNA ar fi fost chemaţi şi doi ingineri silvici de la Ocolul Silvic Gura Teghii, care au părăsit sistemul la scurt timp după ce Gheorghe Ceteraş a câştigat procesul, în urma căruia a fost pus în posesie cu peste 5.000 de hectare de pădure în Gura Teghii.

Pădurea a fost ulterior vândută unei companii străine cu peste 20 de milioane de euro. Acest lucru a fost posibil după ce Gheorghe Ceteraş a cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorul de drept al pădurii, un pensionar din Bucureşti, care nu a reuşit mulţi ani să câştige procesele prin care îşi cerea drepturile.

Aceleaşi surse au spus că avocatul lui Gheorghe Ceteraş în acest proces a fost Cosmin Vasile, fost jurist al Direcţiei Silvice Buzău şi fiul fostului prim- procuror al Parchetului Judecătoriei Pătârlagele, instanţa care a dat soluţia în proces. În prezent, procurorul se află la pensie.

Miercuri, la sediul DNA Ploieşti în acest dosar sunt audiate mai multe persoane, între care fostul prefect de Buzău Paul Beganu.

Conform surselor judiciare citate, în perioada în care a fost prefect Paul Beganu, împreună cu mai mulţi angajaţi din administraţia locală, ar fi favorizat retrocedarea a peste 5.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău unui bărbat din oraşul Ţăndărei, Gheorghe Ceteraş. Acesta cumpărase drepturile litigioase asupra terenului de la SC Forestieră Ardeleană, care a vândut în calitate de moştenitor de drept al unor suprafeţe de pădure din judeţul Buzău. Presa a relatat că în spatele acestei societăţi s-ar afla un pensionar din Bucureşti, care timp de câţiva ani ar fi încercat fără succes să intre în posesia terenurilor pe care le-a revendicat.

În 12 aprilie 2011, Judecătoria Pătârlagele din judeţul Buzău a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru Gheorghe Ceteraş asupra unei suprafeţe de 5.132 de hectare de teren în localitatea Gura Teghii din judeţul Buzău, în baza cumpărării drepturilor litigioase de la SC Forestieră Ardeleană şi în urma unui proces care a durat mai puţin de trei luni.

”Ia act că petenta SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL a cesionat (vândut) cesionarului Ceteraş Gheorghe toate drepturile litigioase care fac obiectul prezentei cauze. Dispun scoaterea din cauză a cedentei şi introducerea în cauză în calitate de petent a cesionarului . Anulează în parte în ce priveşte petenta (cedentă) SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL hotărârea 353/25.08.2006 (art. 14) a Comisiei judeţene Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Reconstituie dreptul de proprietate petentului Ceteraş Gheorghe în calitate de cesionar al SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL pentru suprafaţa totală de 5132,29 ha teren pădure”, este soluţia dată în aprilie 2011 de Judecătoria Pătârlagele, la finalul unui proces care a fost introdus pe rol la 31 ianuarie 2011 şi a avut trei termene.

Paul Beganu a explicat, de-a lungul vremii, că singura lui implicare în acest caz a fost că a aprobat punerea în posesie în baza unor hotărâri judecătoreşti.

Prin aceeaşi decizie se stabilea ca o parte din terenuri să fie retrocedate pe vechile amplasamente, iar pentru aproape 3.000 de hectare de teren dreptul de proprietate pentru Gheorghe Ceteraş să fie recostituit pe alte amplasamente.

Totodată, prin aceeaşi decizie a instanţei, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar din Gura Teghii era obligată ca, la rămânerea definitivă a sentinţei, să îl pună în posesie pe cesionarul Gheorghe Ceteraş şi să întocmească documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate.

Conform datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată, această decizie, care a fost pronunţată pe fond, nu a fost atacată cu recurs. De altfel, pe portalul Judecătoriei Pătârlagele nu există informaţii privind eventualele căi de atac, iar dosarul nu se regăseşte la instanţa ierarhic superioară, Tribunalul Buzău.

La câteva luni însă de la această decizie privind punerea în posesie asupra celor peste 5.000 de hectare de pădure, Ministerul Finanţelor Publice a cerut, la Judecătoria Pătârlagele, revizuirea retrocedării, însă magistraţii au respins revizuirea pe motiv de lipsă a calităţii procesuale a Ministerului. Ulterior, la recurs, Tribunalul Buzău a menţinut decizia, unul dintre magistraţi făcând însă opinie separată.

În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii de Mediu, el lucrând în instituţie din vara anului 2012.

Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al judeţului Buzău din octombrie 2009 şi până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.