Încep să se miște treburile în cadrul proiectelor cu finanțare europeană demarate în urmă 3 ani. Într-un astfel de proiect este prins și județul Buzău aflat alături de Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea în ceea ce se numește „Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă”(ADISESU), beneficiara unui program finanțat prin Programul Operaţional Regional în urma căruia cele 6 județe urmează a fi dotate cu nu mai puțin de 63 de autospeciale. Recent la ISU Brăila a ajuns una dintre cele 2 autospeciale de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică-NCBR în valoare de 2,13 milioane de lei. Autospeciala pentru cercetare este utilă în cazul unor accidenteurmate de poluare chimică sau radioactivă, sau, şi mai grav, în caz de război, ca urmare a unui atac nuclear, chimic sau bacteriologic. Echipamentul a ajuns la Brăila dat fiind că cea mai mare parte a Dunării se află păe teritoriul județului respectiv iar fluviul este traversat în mod regulat de convoaie cu combustibil nuclear îmbogăţit pentru centrala de la Kozlodui (Bulgaria). La nevoie insă autospeciala poate ajunge și la Buzău, Galați și Vrancea grație protocolului semnat la constituirea ADISESU.
Dat fiind că perioada de implementare a proiectului dezvoltat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă este până la finele lui 2013 la Buzău vor trebui să ajungă în acest an și celelate echipamente ce urmează să intre în dotare Inspectoratului Județean Pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu”. Este vorba despre câte 3 autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă de mare și medie capacitate, o autospecială pentru descarcerări grele, 2 ambulanțe de prim ajutor și o ambulanță pentru reanimare.
Materializarea proiectului este așteptată de ani buni de pompieri care au mare nevoie de astfel de autospeciale având în vedere că echipamentele folosite în prezent au fost fabricate în anii ’80 şi sunt complet depăşite.
Ciprian STERIAN