Omar

Sirianul Omar Hayssam, patronul Foresta Nehoiu și partizanul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak în anul 2005, a fost adus în țară pentru a-și ispăși pedeapsa, care constă în 20 de ani de închisoare. Omul de afaceri sirian, implicat în răpirea a trei jurnalişti români între care s-a aflat şi buzoianca Marijan Ion, a fost predat autorităţilor române în această dimineaţă, la ora 6 şi 40 de minute. Anunțul a fost făcut vineri dimineață de către purtătorul de cuvânt al președinției, Bogdan Oprea.
„În dimineaţa zilei de 19 iulie, a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român.
Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei.”, se arată în comunicatul președinției.
Omar Hayssam este cetăţean sirian, născut în 1963. In 2007 el a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români, Sorin Mișcoci, Ovidiu Ohanesian și Marie Jeanne Ion, la Bagdad în anul 2005. Hayssam a reușit să fugă din România după ce fusese eliberat din arestul preventiv din motive medicale la solicitarea Parchetului. Plecarea din Romania a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii şi a procurorului general.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.