Sunt zile de foc pentru handbalul românesc. Federația a devenit inamicul public al majorității cluburilor implicate în lupta pentru oricare dintre obiectivele existente în acest sport. Singurii lor aliați par a fi reprezentanții lui Dobrogea Sud și ai Potaissei Turda, că-n rest, doar critici și contestații. Iresponsabilitatea cu care se aruncă șefii FRH în a continua un sezon mort în toată Europa, nu mai e doar suspect de foame de bani, de la televiziuni, ci de vreo maladie a creierului. Ședințele în care se votează una, iar în procesul-verbal apare alta, au devenit caz banal în cadrul forului conducător al handbalului românesc. Un sport care nu este profesionist, așa cum scrie clar chiar în statutul oficial, deci nu se poate încadra nicicum la cerințele autorităților din comunicările de luni și marți ale acestei săptămâni. Un loc de antrenament și joc pe care să-l ai la dispoziție doar tu, clubul care ești implicat în competiție, nu există în Buzău. Cu angajați care să rămână izolați alături de sportiv, oficiali, copiii care dau cu mopul, arbitraje, observatori federali, car de televiziune, ziariști și Dumnezeu mai știe despre ce este vorba!!! Logistica din sportul românesc este nu doar precară, ci mizerabilă spre inexistentă. Iar un loc de cazare super-izolat pentru același personal auxiliar de mai sus, sportivi și staff tehnic inclus, este o utopie. Ce patron de hotel îți pune la dispoziție locația pentru minim 5, 6 săptămâni pe vreme de pandemie? Sau, dacă îți dă ce-i de dat la un preț care să-i convină, de unde atâția bani? Vorbim de zeci de mii de euro doar pentru organizare, a făcut un calcul managerul de la Poli Timișoara și era vorba de vreo 20 de mii doar pentru două săptămâni. Dar adăugăm aici și de perioada de pregătire pre-competițională, nu? Alea, 2-3 săptămâni de antrenamente, nu tot în izolare perfectă trebuie făcute?

 

Am tot sunat săptămâna asta pe numerele celor doi băieți, foști arbitri, din conducerea echipei de băieți de la HC Buzău, Băducu și Voicu. Ambii se feresc să dea verdicte, pentru că amenințările venite de la FRH sunt clare, retrogradare și chiar suspendarea dreptului la promovare în prima ligă dacă vor îndrăzni să nu se prezinte la meciuri. Eu însă pot vorbi liber, deocamdată. Chiar dacă nenea ăla din FRH m-a amenințat la TV că se va adresa justiției să-și repereze onoarea. Justiția fiind cea de la Haga, pentru crime comise de mine în timpul stării de urgență. Când am avut curajul să strig în public pentru nedreptățile din sportul ăsta, condus de interese și de persoane obscure. Ca moralitate, că performanțele sportive de pe vremea când luptau în teren au fost aplaudate de toată lumea la vremea respectivă. Însă mârlănia de azi nu se poate spăla cu trofeele și cu faptul că le cânta imnul la cap.

Luni noaptea am urmărit, chiar dacă în reluare, o emisiune la un post tv local și am văzut un individ patetic, care-și plânge de milă și încearcă să-și dreagă aura de salvator al handbalului. Apoi i-a spart în două pe oamenii din conducerea haitei de lupi, iar pe șefii de facto ai Buzăului, primar și președinte de Consiliu Județean, i-a periat de le-a rărit umerii costumelor. Se pregătește de întoarcerea la bază și vrea un loc cald, plătit regește (4-5000 de euroi pe lună?), de la buget. Violurilor repetate la care au supus-o brigăzile de arbitri măcar în meciurile din primăvară, el le răspunde cu victoria contra Bacăului. Unde știe el că halbitrii au furat tare pentru Buzău. Nu merită să-și mai vadă numele în acest articol. Iar faptul că aș scrie despre handbal doar la comandă, așa cum împrăștie el vorba, e deja o caracteristică a conducătorilor cu apucături comuniste. Care vorbesc mult și tare să abată atenția de la noroiul ce stă să ne înghită cu totul.

P.S. Marțea viitoare va fi o video-conferință organizată de FRH cu toți reprezentanții cluburilor din cele două superligi. Vedem ce va ieși de-acolo, dar actualul ordin de ministru, mie unul, îmi dă senzația că sezonul de handbal se va termina oficial și în România. Chiar dacă asta nu va fi pe placul federalilor.

VALI MOCANU/MARIAN DURLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.