cabinet stomatologic
imagine de arhivă

Un medic stomatolog din Buzău este acuzat de un bărbat că i-ar fi scăpat pe gât un ac cu care îi obtura canalele, iar după ce a încercat să i-l scoată cu o pensetă şi nu a reuşit medicul l-a trimis la Urgenţă, unde pacientul a făcut o radiografie care arată că acul se află în stomac.
Incidentul a avut loc la Policlinica Stomatologică din Buzău, în timp ce pacientului, Răzvan Ghibirdic, îi era făcută o obturaţie pe canalele dentare.

„Am mers la Policlinica Stomatologică, am intrat în cabinet cu o radiografie, ne-am uitat amândoi pe ea. M-am urcat apoi pe scaun, iar la o obturaţie de canal, nu ştiu cum s-a întâmplat, medicul mi-a scăpat acul pe gât. A încercat să mi-l tragă cu o pensetă, dar nu a reuşit. Mi-a spus până la urmă să beau apă şi să încerc să îl înghit. Am mers la chiuvetă şi mi-am băgat degetele pe gât încercând să scot acul, dar n-am reuşit. Speriat, i-am cerut să îmi recomande un medic care să mă vadă şi care să îmi spună ce este de făcut şi mi-a zis să merg la Urgenţe, la Spitalul Judeţean”, afirmă Răzvan Ghibirdic.

Ulterior, bărbatul a mers la Spitalul Judeţean Buzău, unde i-a fost făcută o radiografie care arată că acul folosit pentru obturarea canalelor dentare se află în stomac.
Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean Buzău, Victor Ioniţă, pacientul a ajuns la spital „agitat şi foarte speriat”, însă a refuzat internarea.

Ioniţă a precizat că spitalizarea se practică în astfel de situaţii, însă viaţa pacientului nu ar fi fost pusă în pericol, iar acul poate fi eliminat „pe cale naturală”.

„Pacientul s-a prezentat la spital agitat, foarte speriat, s-au făcut investigaţiile necesare în astfel de situaţii, respectiv o radiografie care a arătat prezenţa în corp a respectivului ac. S-a propus internarea pentru a fi supravegheat şi a se interveni în funcţie de evoluţie, dar a refuzat internarea. Pacientul a revenit apoi şi a cerut radiografia pentru a merge la un spital din Bucureşti, i-am înmânat radiografia, conform procedurii. Viaţa nu i-a fost pusă în pericol, pentru că în astfel de situaţii organismul elimină astfel de obiecte pe cale naturală. Există câteva porţiuni mai înguste unde se poate opri şi atunci se intervine chirurgical. La Spitalul Judeţean Buzău mai sunt astfel de cazuri, persoane, chiar copii cu obiecte străine în corp, iar cele mai multe cazuri se rezolvă favorabil”, a declarat, sâmbătă, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, medicul Victor Ioniță.

Pacientul a contactat un avocat, intenţionând să îl dea în judecată pe medicul stomatolog.

„Am fost contactat de domnul Ghibirdic pentru a-i asigura consultanţă şi asistenţă juridică într-un caz de malpraxis petrecut la un cabinet stomatologic din Buzău. Bărbatul a reclamat că în urma unor proceduri medicale stomatologice i-a scăpat pe gât un ac de drenare a canalului. Am redactat o plângere către Colegiul Medicilor, pe care o vom trimite după data de 3 ianuarie, când se va relua activitatea după sărbători. Totodată, vom înainta o cerere către societatea de asigurări la care este asigurat medicul stomatolog, pentru ca pacientul să fie despăgubit pe cale amiabilă. Dacă vor refuza acest lucru vom merge în instanţă. Este vorba despre un caz clar de malpraxis. Medicul trebuia să folosească un anumit dispozitiv dentar, un fel de plasă pentru a nu scăpa instrumentarul, pe care nu a folosit-o”, a declarat avocatul Codruţ Oniţă.

Medicul stomatolog, acuzat în acest caz, nu a putut fi contactat.

1 COMENTARIU

  1. Daca va amintiti, era un doctor stomatolog pe nume Oncioiu, care avea cabinet la Chimica. Este vorba de anii 80, pe timpul impuscatului. Aveam 18 ani. In timpul unei interventii asemanatoare celei descrise in material, doctorul Oncioiu a scapat din mana acul, de asemenea cu un capat ascutit, tip sfredel. M-a somat sa nu inghit, l-a prins cu o penseta, dar l-a scapat… eu am inghitit si am simtit cum se ducea spre stomac. Nicidecum sa mi se recomande o radiografie. M-a trimis acasa cu simpla recomandare de a nu manca prea consistent. Desigur, am servit o farfurie cu lapte, in care inmuiasem miez de paine. Am dormit iepureste, doar pe spate si cel mult pe o parte… Pentru ca locuiam la curte, nu am folosit WC-ul si asa mama mea a avut bucuria sa constate prima ca baiatul ei, la doar 18 ani, trecuse cu bine printr-o cumpana, cum se spune in limbajul popular. Sigur, tatal meu ar fi vrut sa mearga la medic sa-i aplice o cerectie binemeritata, dar a doua zi la cabinet am ajuns doar eu. Am batut la usa, m-am oprit in prag: „Ei?!”, a reusit doar sa guite doctorul Oncioiu. La care eu i-am spus simplu ca a iesit! S-a prabusit, efectiv, pe scaun.
    Eu am avut o mare sansa. Totusi, atunci ma gandeam ca cea mai grava situatie putea fi aceea de a fi operat ca in cazul unei afectiuni de ulcer, pentru ca in situatia in care acul s-ar fi infipt sa poata fi indepartat.
    Nu inteleg de ce medicul de la Spitalul Judetean Buzau i-a spus pacientului respectiv (caruia eu îi zic victima) ca nu poate face nimic! Nici macar nu a efectuat o radiografie! Sa zicem ca pe timpul celalalt omul nu ocupa un loc merituos in aprecierile autoritatilor si implict a celor care erau oarecum privilegiati. Atunci, sincer, daca nu am patit nimic, nici lor nu le-am cerut sa raspunda pentru greseala, nici medicului, nici sefilor lui, inclusiv celor de la partid, acolo unde se zicea ca era ultima speranta a omului de rand. Nu am cerut nimic, asa cum, mai tarziu, am refuzat sa particip la Marea Cuponiada, ori sa primesc titlul de Revolutionar, pentru ca am fost zile in sir cu arma in mana, nu ca multi altii…
    Nu mai vorbesc de ignoranta pacientului!! El nu este constient ce miscari executa stomacul, chiar daca nu îl burduseste cu mancarurile de Sarbatori. Apoi, cum sa declari senin, ca medic, chiar daca doar anestezist, ca au fost multe cazuri in care obiecte straine, altele decat alimente, au fost in final eliminate, daca in acest caz este vorba despre un ac înfipt!!! Cât de tâmpit trebuie sa fii? Cât de tâmpiţi trebuie sa ne considere? Punem pariu ca nemernicii ăia nu vor păţi nimic, chiar daca va fi necesara o interventie chirurgicala? Şi stomatologul, şi medicul de la Spitalul judetean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.