UPDATE: Aproape 270 de salariaţi din şcolile şi grădiniţele din Buzău, angajaţi cu jumătate de normă sau cu un sfert de normă, vor fi afectaţi de modificările fiscale şi vor încasa cu până la 300 de lei mai puţin la salariu ori vor veni cu bani de acasă pentru a-şi achita contribuţiile sociale, după trecerea acestora de la angajator la angajat, spun reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău. Dintre aceștia, 70-80 vor trebui să vină acasă, situații de acest gen fiind in toate unitatile de învățămâînt din județ, inclusiv din municipiul reședință de județ.

Situație dramatică pentru oamenii din școli care sunt angajați cu un sfert de normă. Ei se vor trezi peste câteva zile, atunci când vor trebui să-și încaseze leaf ape luna trecută, că nu au de primit nici un leu. Ba mai mult, unii dintre ei vor fi nevoiți să aducă bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile sociale la stat, după trecerea acestora de la angajator la angajat.
Sindicaliștii din Educație nu au o cifră a celor care se vor trezi peste câteva zile că nu au de încasat niciun leu pentru o lună muncită, însă spun că nu sunt nici pe departe cazuri izolate.
”Este vorba îndeosebi de cei din mediul rural, cei cu jumătate de normă vor pierde câteva sute de lei la salariu, iar cei cu un sfert de normă vor trebui să aducă bani de acasă ca să-și achite contribuțiile sociale. Dacă nu se modifică nimic, în această situație se vor afla acești oameni. Prima lor reacție va fi să nu mai vină la serviciu, iar asta va aduce unele școli în imposibilitatea de a mai funcționa cum trebuie. E vorba despre femei de serviciu, personal de îngrijire, dar si despre secretare, contabile. Nu avem o evidență clară a celor ce vor fi afectați, însă sunt numeroase cazuri în mediul rural”, a declarat liderul Sindicatului Invățământului Preuniversitar Buzău, prof. Ion Dobre.
Una din școlile cu cele mai mari probleme este cea din Brădeanu, care are zece angajați afectați de modificările Codului Fiscal în baza cărora angajații care nu sunt cu normă întreagă sunt impozitați ca și cum ar încasa salariul minim pe economie. Oamenii care sunt cu jumătate de normă pierd la salariu până la trei sute de lei, în timp ce cei cu un sfert de normă nu au nimic de încasat.
Pe lista instituțiilor cu probleme similare semai regăsesc localitățile Topliceni, Berca, Năeni, Mihăilești, etc.
Personalul din școli ar trebui să încaseze lichidările pentru luna ianuarie in jurul datei de 13-15 februarie. Atunci se va ști cu adevărat amploarea situațiilor aberante generate de modificările aduse Codului Fiscal.
Joi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunțat că a înaintat premierului Viorica Dăncilă, precum şi ministrului Educaţiei, Valentin Popa, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, memorii prin care sunt semnalate problemele grave din sistemul de învăţământ românesc, în special cele care vizează salarizarea personalului, atrăgând atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora îi determina să declanşeze protestele în perioada următoare.
FSLI cere Guvernului aplicarea de urgenţă a măsurilor reparatorii în cazul salariaţilor încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contrbuţii la nivelul salariului minim pe economie. Sindicaliştii precizează că salariaţii încadraţi cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei încadraţi cu un sfert de normă nu vor încasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiţi să achite din venitul familiei contribuţiile către bugetul de stat.
FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări atât în rândul anajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.
„Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Pentru aleşi, însă, s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
FSLI solicită, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde pentru întreg personalul angajat în educaţie, şi nu doar personalului de predare.
Blocarea posturilor din sistem aduce un alt pericol: sute de angajaţi nu îşi vor putea încasa salariile pe data de 14 februarie. În mai multe unităţi de învăţământ lipsesc administratorii financiari care trebuie să semneze statele de plată şi, deşi sunt posturi vacante, acestea nu pot fi ocupate, din cauza deciziei Guvernului, mai spun sindicaliştii.
De asemenea, FSLI cere Executivului ca la următoarea rectificare bugetară să acorde sumele necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti – restanţe pentru anul 2017, precum şi plată integrala a tranşelor aferente anului 2018.
“Guvernul trebuie să se gândească bine înainte să aplice strategia vorbelor aruncate în vânt. Federaţia noastră nu va face compromisuri şi nu va accepta promisiuni care nu se vor regăsi în prevederi legislative. Legea de salarizare unitară se dovedeşte a fi un eşec, întrucât nu au avut loc discuţii reale. Cerem Guvernului responsabilitate, altfel se va face direct răspunzător de protestele de stradă, pe care membrii de sindicat sunt pregătiţi să le înceapă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.