Viticultorii din zona Pietroasele-Breaza trebuie să-şi ia adio de la gândul că, anul acesta, vor obţine recolte bogate de struguri şi vin de calitate. După grindina care s-a abătut, săptămâna trecută, asupra celor două localităţi, sute de hectare de viţă de vie au fost compromise.
Potrivit directorului Direcţiei Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea, la Pietroasele, aproape cinci sute de hectare de viţă de vie au fost ‎compromise. În cazul a 215 hectare, paguba este de 90-95 la sută, ceea ce ‎înseamnă că nimic nu se mai poate recupera de aici. Alte 220 de hectare de viţă ‎de vie au fost afectate de grindină în procent de 40-50 la sută şi doar 17 hectare ‎au scăpat cu pierderi estimate la 20 la sută. Dacă acolo unde pagubele au fost ‎estimate la 90 la sută, strugurii au fost distruşi boabă cu boabă, în celelalte situaţii, viticultorii ‎trebuie să se mişte repede pentru a-şi salva măcar o parte din recoltă. Conform sursei citate, viticultorii mai au şanse să culeagă ceva în toamnă dacă vor realiza în cel mai scurt timp tratamente fitosanitare.
La Breaza, o altă localitate afectată de grindină, săptămâna trecută, viţa de ‎vie, legumele şi fructele au fost distruse în procente de 50 până la 80 la sută. ‎

După fenomenele extreme de săptămâna trecută, specialiştii din Direcţia ‎Agricolă apreciază că recolta de struguri va fi la jumătate faţă de cea estimată ‎la începutul anului agricol. Viticultorii nu vor strange, decât cu mult noroc, mai ‎mult de 3000 -3500 de kilograme la hectar. În plus, şi calitatea vinului va fi mai slabă ‎anul acesta, spun specialiştii din agricultura buzoiană.
Săptămâna trecută, după zile întregi de caniculă, în mai multe localităţi buzoiene a căzut piatra. De departe, cele mai afectate au fost Pietroasele şi Breaza, însă şi în zona Năieni-Greceanca, grindina a făcut pagube. La Brăieşti, piatra cât pumnul a stricat acoperişurile a 250 de case, a avariat 25 de maşini, a distrus grădinile oamenilor şi rodul pomilor fructiferi.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.