Sute de soiuri de tomate din toată Europa, prezentate buzoienilor în Parcul Marghiloman

1
1338

Peste 30 de producători de tomate s-au prezentat, sâmbătă la prima ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității.  Organizat de Primăria Buzău în parteneriat cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău și de Grupul Semințe cu Suflet, festivalul a adunat în parcul Marghiloman pe aleile umbrite din preajma vilei fostului om politic buzoian producători din întreaga țară dar și din Republica Moldova, Austria și Franța.

„Sunt peste 30 de expozanți care își arată rodul muncii lor deși nu este un an potrivit pentru horticultură și în special pentru tomate. Au venit la Buzău pentru că  bazinul legumicol Buzău este cel mai vechi din România și de aici au plecat primele soiuri de tomate comerciale care au plecat spre producători. Sunt tineri pasionați care au înțeles că trebuie să mănânce sănătos, să producă, să se cunoască între ei fac schimb de informații de semințe într-un cuvânt se îmbogățesc. Sperăm ca prin aceste acțiuni să continuăm să trezim poporul să ceară cultivatorilor să cultive aceste soiuri tradiționale cu mai puține chimicale și implicit mai sănătoase”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Unul dintre producătorii cu cele mai multe soiuri de tomate a venit tocmai din celălalt capăt al țării, din județul Timiș și a prezentat la Buzău peste 100 de soiuri de tomate

„Am peste 200 de varietăți de roșii cultivate la mine în grădină fără solar, fără produse chimice. Din păcate nu au rezistat toate la condițiile climatice din acest an. Preferatele mele sunt roșiile verzi, cele bicolore, roșiile negre sau indigo. Unele sunt mai sensibile decât celălalte dar se cultivă la fel ca toate roșiile” spune Luminița Poujade.

Din Basarabia a venit la Buzău „Grădina Moldovei”, o banca de semințe nou înființată în Republica Moldova care își propune să ofere semințe pentru o gamă cât mai variată de tomate

„Cred ca am aici vreo 30 de sortimente. Noi suntem din Republica Moldova și suntem semincieri. Ne-am creat cu scopul de a fi o bancă de semințe și cultivăm pentru semințe. O mare parte din semințe le procurăm prin intermediul grupului Semințe cu Suflet apoi o altă parte vin de la colecționari din Franța, Grecia, Austria, și chiar America. Mulți dintre clienți preferă tomata roșie clasică și tomata Chery care este preferata copiilor dar ușor, ușor lumea se orientează și spre tomate mai exotice”, spune reprezentantul Grădinii Moldovei din Basarabia.

Prezent la prima ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității a fost și secretarul general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Sava, fost prefect al județului Buzău, care a apreciat prima ediție a evenimentului care a debutat pe meleagurile natale.

„În primul rând se leagă între producători cunoștințe deosebite, își împărtășesc din experiența fiecăruia și fac schimb de semințe punând mult suflet în ceea ce fac. Ministerul Agriculturii este mereu aproape de aceste manifestări și susține atente zona legumicolă și în special producția de tomate ”, a spus George Sava, secretarul general al MADR.

Căpșunile produse la Vernești au luat ochii cumpărătorilor

Și chiar dacă festivalul desfășurat sâmbătă la Buzău a fost dedicat tomatelor, vedete de necontestat au fost și căpșunile produse la Vernești care au fost cumpărate în număr mare de cei prezenți pentru a se îndulci, probabil, după degustatul diverselor tipuri de tomate.

 

1 COMENTARIU

  1. Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău, Primăria Municipiului Buzău și grupul Semințe cu Suflet

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.