oi sfasiate
Animalele sălbatice fac ravagii în gospodăriile oamenilor din zonele de deal și de munte ale județului. În fața dezastrului pe care-l lasă în urmă fiarele, autoritățile județene se declară neputincioase, singurele măsuri luate până în acest moment fiind la nivel de hârtii trimise la Ministerul Mediului.
În noaptea de duminică spre luni, o stână de oi a fost atacată, cel mai probabil de un urs, zece animale fiind ucise iar alte 25 fiind rănite de colții fiarei flămânde. Atacul a avut loc în comuna Cernătești la o stână al cărei proprietar a fugit cu animalele din vechea locație tocmai de teama urșilor care-i dădeau târcoale. Iar acest caz nu este singular, din păcate. În ultima vreme, urșii și porcii mistreți au tot dat iama în gospodăriile buzoienilor, lăsând prăpăd în urmă. Cazul este cu atât mai grav cu cât în zonă nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva iar oamenii se tem că vor ajunge să dea nas în nas cu ursul. Speriați, localnicii au cerut ajutor autorităților județene, însă, din păcate, nimeni nu le poate veni în ajutor, pentru că mai ales urșii sunt o specie protejată și nu pot fi uciși.
”Față de 2013 când nu am avut situații de animale sălbatice în zona de deal și de munte, în ultima vreme avem 23 astfel de apeluri iar măsurile pe care noi le putem lua sunt destul de limitate. Din păcate, dotarea noastră este destul de sumară și am apelat de fiecare dată la Agenția pentru Mediu sau la asociațiile de vânători pentru a ne sprijini dar ca și intervenție aproape mereu s-a putut face doar după ce s-au produs pagubele în gospodării iar recuperarea prejudiciului cade in sarcina altor instituții ”, a atenționat comisarul Florin Micheten, inspector-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi.
La rândul său, șeful Agenției de Protecția Mediului Buzău, Ionuț Apostu, a declarat că instituția pe care o conduce alături de alte instituții abilitate au format comisii de evaluare a pagubelor produse de animalele protejate, au făcut evaluări în câteva cazuri și au transmis procesele verbale către Ministerul Mediului care urmează să aloce banii necesari despăgubirilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.