Județul Buzău are, de o săptămână, o nouă instituție culturală. Este vorba de Muzeul Timpul Omului inaugurat sâmbătă la Mânzălești, edificiu ce face parte din proiectul Geoparcul Ținutul Buzăului.
Muzeul este situat în comuna Mânzălești în apropierea Pietrei Albe de la Grunj și propune vizitatorilor o incursiune artistică în spaţiul tradiţional buzoian, explorează legăturile dintre Om şi Pământ, împletirea dintre Timp, Viaţă şi Natură fiind din perspectiva Omului printr-un concept alegoric, în care sensurile exponatelor transced şi se modifică odată cu parcurgerea expoziţiei.
Inițiativa de a da naștere unui nou muzeu popular a aparținut Centrului Județean de Cultură și Artă care, cu sprijinul Primăriei Mânzălești și al Muzeului Țăranului Român a realizat în cadrul proiectului Geoparcul Ținutul Buzăului, noua instituție de cultură care nu va fi însă și ultima de acest fel din județ.
„Sunt foarte bucuros că s-a finalizat acest proiect. Urmează în viitorul apropiat să deschidem alte două astfel de muzee la Lopătari și la Siriu. De asemenea, la Beceni va funcționa o clasă de cusut și țesut, în cadrul căreia tinerii din zonă vor învăța tehnici populare de la creatoarea Amelia Papazisu, cea care va beneficia și de o colecție personală expusă la Beceni. În ceea ce privește Muzeul „Timpul Omului” de la Mânzălești, Centrul de Cultură și Artă a pus la dispoziția comunității locale mai multe obiecte de artă populară, o moară de apă, obiecte din lut dar la realizarea lui au contribuit și numeroși artiști și meșteri populari locali”, a declarat directorul Centrului de Cultură și Artă Buzău, Adrian Petre.”

Realizarea muzeului de la Mânzălești este un prim rezultat pe linia de promovare a proiectului GeoSust, finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar EEA 2009-2014.

GeoSust este un proiect interdisciplinar de cercetare aplicată, ce aduce laolaltă specialişti din domeniile ştiinţelor pământului, ştiinţelor umane şi sociale, pentru a veni în sprijinul unei zone defavorizate din punct de vedere economic, dar cu un bogat potenţial natural şi cultural.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.